15 Haziran 2020 Pazartesi

Mock Draft v.3.0 (Haziran Ortası)

Fadeawaybasketblogspot'tan tekrar merhabalar. Biliyorsunuz coronavirüs salgını sebebiyle tüm Dünya'da spor durdu. Ancak muhtemelen en çok sekteye uğrayan spor etkinliği NBA Draft'ı oldu. Önce kolej turnuvaları iptal edildi. Koca sezonun Mart Turnuvası'nı izleyememiş oldu. Ardından NBA Draft'ı, lotaryası neyi varsa neredeyse bir mevsim ertelendi.

Bu arada da mock draft içeriği üretmenin en azından can sıkıntımızın önüne geçeceğini düşündük. Özgür Menemencioğlu Abim de sağ olsun beni kırmadı da bu draft yazısını beraber yazdık.

Bir kez yaptığımız lotarya simulasyonunun ardından sıralama belirlendi. Tek olan sıraları Özgür Abi, çift olan sıraları bendeniz Fed yazdı.

1) Detroit Pistons: Anthony Edwards - G - Georgia 
Pistons takımı ‘kings of mediocrity’ lakabından elbette sıkılmış durumda ve franchise oyuncunun Blake Griffin olması konusunda ciddi soru işareti var. Takımı etrafında kurabilecekleri; all star seviyesi garanti olan bir oyuncu seçmek, makul bir yeniden yapılanma konusunda takıma alan açar. Zaten Drummond takasının temel mantığı takımın devinmek istemesiydi. İlk adımı attılar. Birinci sıradan Anthony Edwards seçmeleri muhtemeldir.

Ant-Man, bu draft sınıfı içinde franchise player olma ihtimali en yüksek olan oyuncu. Temelde ‘karar verme mekanizması ve şut seçimi’’ dışında hiçbir fundamental kusuru yok. Sağına ve soluna drive edebilen kontaktan çekinmeyen, güçlü fiziğine karşın çabuk, dengeli, potaya doğru patlayabilen iyi bir atlet. O kadar güçlü ki kendinden zayıf gördüğü kısayı ite ite potaya kadar götürür.  Çok iyi bir şutör olmak için gereken net şut formuna sahip ve kendi şutunu yaratabiliyor. Pas görüşü ve oyun farkındalığı var.Bu ona drive üzeri asist ve pas kanallarından top çalma olarak dönüyor. Tam bir skorer kısa olacak. Klasik bir pg ile büyük istatistiklerle oynayabilir.

Pozisyon savunması bilmediği- fazla da takmadığı- için, steal istatistiği dışında Georgia’da savunmada bir yük olmuş ancak iyi bir savunmacı olmak için tüm skill set, fizik ve çabukluğa sahip. İyi bir koç elinde görmek isteyeceğimiz bir oyuncu. Bu draft’ın ne alacağınızı bugünden kestirebildiğiniz oyuncularından bir tanesi. (Ki bu çok iyi bir çift yönlü oyuncu ile franchise player/all star arası bir yere tekabül ediyor) Yaşı çok küçük olduğu için gelişimini sürdürür, basketbol oyununu öğrenir ve yetenekleri bir takım için kullanmayı başarabilirse dönüşeceği adam korkunç bir şey olabilir.

Kendine özgüveni yüksek olduğu için bazen şutunu çok zorluyor, henüz faul almayı bilmiyor. Silahları arasına iki dribling üstü bir orta mesafe de katarsa durdurulamaz olabilir çünkü atışı üç sayı değilse mutlaka çemberi zorluyor. bir numaradan aşağı düşerse şaşacağım bir adam.

Benzediği oyuncu: Daha uzun bir Dwayne Wade 


2) Cleveland Cavaliers: Killian Hayes - G - ratiopharm Ulm

Cleveland her ne kadar daha önceki iki pickini neredeyse Hayes’e bire bir benzeyen guardlarla harcamış olsa da Garland ve Sexton, Hayes’i pas geçmenize değecek bir basketbol ortaya koymuyor. Sexton tüm aptallığına rağmen skorerliğini geliştirdi ancak bence Sexton’ın da tavanını görmeye başlıyoruz. Ancak Hayes’in tavanı o ikisinin de çok üzerinde. 
Hayes’i Garland ve Sexton’dan ayıran ilk özellik oyun kuruculuk meziyetleri. Pick&roll’da savunmanın merkezine girdiği zaman üçlü tehdidin neredeyse iki buçuğunu kontrol edebiliyor. Cutları iyi görüyor, uzununu iyi buluyor. Solak olması da pick&roll açılarında savunmaya sorun yaratıyor. 

Üçlü tehdidin pasla deliciliğinden bahsettik. En iyi yaptığı şey olmasa en değerli becerisi şut yaratma kalibiyeti. Step-backler, uzun mesafeler falan maşallah hepsi var cephanesinde. Ancak gençliğiyle beraber bu yeteneği onu verimsiz ve yanlış şut seçimlerine götürüyor. Üçlük yüzdesi ilk bakışta kötü olsa da serbest atış yüzdesinden (%87.6) daha iyi bir şutör olacağını anlıyoruz.

Oyununun en büyük eksikleri ise birbirini tetikleyen şeyler. Sağ elini kullanmayı neredeyse bilmiyor. Bu yüzden potaya gidişleri çok arızalı ve tek düze kalıyor. Şut da yaratabiliyorken biraz potaya gitmekten vazgeçme huyu var. Bu da çizgiye gidişlerini çok sınırlandırıyor. Geride kalan sezonda 102 üçlük denemesine karşın 89 serbest atışı var.

Andırdığı oyuncu: Fakirin Damian Lillard’ı?
3) Golden State Warriors: Lamelo Ball - G  - Illara Hawks
Golden State takımı şu anda Dynasty Bulls durumunda.. sakatlar döndükten sonra Splash Brothers+ Draymond ile devam edecekler mi, yoksa superstar potansiyeli taşıyan bir adam draft edip, kullanmakta acele etmeyip gelecek 10 yıla mı yürüyecekler? Ilk durum söz konusuysa Lamelo’yu pas geçebilirsin ama yapılanma planlıyorsan bu draft'ın superstar upside’ı taşıyan 2,5 oyuncusundan biri Lamelo

Hücumda kafası hep yukarıda, sahada olan biten konusunda her an uyanık, pota dibindeki adama no look pas atarken tribündeki yanınızdaki kız arkadaşınıza göz kırpacak bir herif.. top eline lastikle bağlı gibi. Berbat şut formunu aldığı abisinden daha iyi bir top hakimiyeti var. floater’lar fadeaway’ler drive üstü paslar, fena olmayan bir şut isabeti gibi hucum portföyü var. Hücumdaki Temel sorunu temas sevmiyor ve potadan uzaklaşarak bitiriyor.(ama bitiriyor)

Zor bir lig oynamadı bunu NBA seviyesine ne kadar taşıyabilir soru işareti ama şut seçimi ve dönem dönem takımı oynatmayı unutması sorununu çözebilirse elit bir NBA PG’si olablecek yeteneğe sahip. Sorunu savunmada. Bol ribaund, top çalma ve blok istatistiği yapacak çünkü savunmada sadece bunları kolluyor. Pozisyon defansı en büyük handikapı. Takılmıyor. Sayı yememek kısmıyla ilgilenmiyor savunma eforu o esnada hücumda ne yapabilirim diye düşünmekle sınırlı Eller aşağıda. Bu seviye bir oyuncu için kabul edilemez.. Stat sheet size yüksek bir draft sırası getirecektir ama savunmada takılmazsan göreceğin saygı (dolayısı ile kontratlar) Jahlil Okafor seviyesidir.

Kaldı ki uzun boyu, kolları ve çabukluluğu ile ‘’gerekli görürse’’ savunmada herkesin içinde geçebilecek bir adam. İstemiyor. Bunları becerir, takım oyununa adapte olabilirse su içer gibi ‘all star’ seviyesine çıkar.

Geliştirmesi gereken: Babası
Oyuncu aralığı Alt Curly Neal- Üst Jason Kidd
Benzediği Oyuncu: Abisi+Jason Williams/2


4) Minnesota Timberwolves: Onyeka Okongwu - PF/C - USC
Onyeka Okongwu - Minnesota Timberwolves evliliği bu draft’ta yaşanması en muhtemel seçim. Takas dönemi bitmeden önce D’Angelo Russell’ı kadrosuna katan ve onun max kontratını yüklenen T’Wolves’un bu kadar guard ağırlıklı bir sınıfta guard almaktan imtina edeceği aşikar. Ancak buna rağmen bu sınıfta 4. sıradan almaya değecek bir kanat oyuncusu da bulunmuyor. Isaac Okoro’nun defektleri onu early-lotto yapmaktan uzaklaştırıyor, Devin Vassell de 4. sıra için büyük bir reach olur.

O yüzden masadaki en iyi tercihe gidiyoruz. Onyeka Okongwu. Draft’ın en iyi oyuncusu olmaya aday bir prospect. Modern basketbola oldukça uygun, sert, sahada kolay hareket edebilen ve basketbolu seven bir uzun oyuncu. En iyi özelliği pota çevresindeki bitirişi. Post’ta ve pick&roll çıkışlarında yüksek yüzdeli bitirebiliyor. Bu Towns’la yan yana oynayacak bir uzun için iyi özellikler.

Bir diğer göze batan özelliği de pota koruyuculuğu. Geçtiğimiz sezon USC’de maç başına 2.7 blok ortalamasıyla oynadı. T’Wolves’un Gibson ve Dieng’den beklediği her şeyi daha üst seviyede yapabilir. Tabii şu an biraz sıkıntılı olan ve geliştirmesini beklediğimiz şutlarını rayına oturtursa tam olacak.

Andırdığı oyuncu: Glorified Taj Gibson


5) Atlanta Hawks: James Wiseman - C - Memphis
Atlanta’nın çok tatlı bir genç çekirdeği var asıl ihtiyaçları rotasyonda üretim yapacak bir point guard (Jeff Teague’den çoktan vazgeçtik) bir saha generali ama James Wiseman de daha aşağıya düşmeyi haketmeyen bir yetenek. Roster da onun gelişimine uygun, Collins ve Capela yanına mutlaka yazılıp süre bulabilecek, zaten atletik olan takımı bir üst seviyeye taşıyabilecek, bunu yaparken de çocuğa  gelişim süresi verebilecek bir takım. Tutarsa sizi zengin edecek bir kumar çünkü.

Wiseman; Marvin Bagley için geçen sene yazılaların neredeyse hepsini yazabileceğimiz bir oyuncu. Boyu 2,16 ve 2.30’luk wingspan’i ve deli atletizmi ile, koş koş oyunda ve blok ve ribaundu baz alırsak savunmada büyük potansiyel taşıyor.  Boyuna göre hızlı (çabuk değil) acayip bir ribound tehdidi var (ilginç olanı hücum kısmı) hücumda transition bitirişleri ve pick and roll’da devrilip atletizmiyle içine vurmak ve hucum ribaundu ve çöpçülük dışında elle tutulur bir silahı yok.

Post up tehdidi konusunda emekleme aşamasında.  Şut potansiyeli olduğu söyleniyor. Mekaniği fena değil ama zaten halihazırdaki range’i bile üç sayı çizgisi içi, pick and pop range’i. Acayip wingspan’ine rağmen halen zayıf mutlaka güçlenmeli çünkü savunmada ‘bir tür yaratık’ diye pazarlanıyor(bence değil). Herkes es geçmeye hazır ama fiziksel itiş kakıştan kaçıyor belli ki bullyball sevmiyor. Şut seçimi problemi var, savunmada nerede duracağını bilmiyor. Sürekli bloğa konsantre olduğu için pump fake’leri yiyor ve basit fauller yapıyor.

Özet olarak basketbol oynamayı bilmiyor. Ilginç bir yetenek, iş ahlakının soru işaretleri barındırdığını duydum ama genel seviye olarak çok benzediği Marvin Bagley’den daha iyi bir yere gelme ihtimali var. Şutunu derler toplar savunmada duracağı yeri öğrenip, koçunun elini öpüp ensesine tokatı yemeye hazırsa Myles Turner upside’ı var... Dünyanın ikincisine ihtiyacı var mı bilmiyorum ama..

Benzediği oyuncu: Marvin Bagley - DeAndre Jordan arası bir yer

6) New York Knicks: Cole Anthony - PG - UNC
Draft’ın sıkıntılı noktalarından birine geldik. Hem seçim sırası hem de seçilecek oyuncu itibariyle. Draft’ın az da olsa süperstar potansiyeli olan oyuncuları yani LaMelo-Hayes-Edwards artık masada değil. Buradan sonraki oyuncuların olup olabileceği en yüksek seviye belki borderline all-star olmak olur - tabii büyük bir gelişim yaşamazlarsa -. O yüzden buradan sonra takımlar tavana mı tabana mı yatırım yapmaları gerektiğine karar vermek zorunda. New York Knicks ise elindeki nüvenin vasatlığından ötürü tavana yatırım yapmak zorunda olan takımlardan. Bust riski artıyor ancak bir kez daha ilk 10 sıradan Ntilikina gibi rol oyuncusu draft etmek istemezsiniz.

En büyük potansiyel kimde? Bence Cole Anthony’de. North Carolina’da korkunç bir sezon geçirmiş olmasına karşın neler yapabileceğini biliyoruz. Güçlü bir fiziğe sahip, pota çevresinde iyi bitirebilen bir oyuncu. NCAA spacinginden kurtulduktan sonra bu özelliğini daha iyi göstereceğine dair şüphem yok. 

Topsuz oynamayı da biliyor. Bir kanat skorerini çok iyi şekilde tamamlayan bir ikincil yıldız olabilir. Üzerine üstlük hakikaten iyi savunmacı. Güçlü fiziğiyle topun karşısında kalabiliyor. Pozisyon bilgisi ile de zayıf tarafı savunabiliyor. Bu derece yetenekli bir kısadan kolay kolay göremeyeceğiniz savunma meziyetleri var. Ancak yine de UNC’de getirdiği çok kötü sezon ve sakatlık geçmişi onunla beraber geliyor. Tavanı yüksek olduğu kadar tabanının vasatlığı da gözden kaçmamalı.

Andırdığı oyuncu: Spencer Dinwiddie +++
7) Chicago Bulls: Isaac Okoro - F - Auburn
Bu takımın geleceğini Zach Lavine’in franchise oyuncu olup olmayacağı ve Lauri Markkanen’e verilecek kontrat belirleyecek. Bu uyuncuların kaldığını düşünürsek Coby White, Lavine, Markkanen ve Wendell Carter 4’lüsünün yanına iyi bir savunmacı kısa eklemek anlamlı olabilir. Hele ki o seçim takıma ve koça, dönem dönem vitaminsiz Coby White’ı bench’e gönderme opsiyonunu da sağlıyorsa..  Bulls buradan Isaac Okoro’yu seçebilir.

Switch edilirse 1-4 arası her oyuncunun önünde kalabilecek ve hayatı onlara zindan edebilecek kadar iyi bir savunmacı. Baş belası olma konusunda uzun bir Marcus Smart veya Ron Artest gibi bir herif. savunmada her zaman istatistik kağıdına yansımayan işler yapıyor. Pozisyonunu hiç kaybetmiyor neredeyse hiç hata yapmıyor ve karşısındaki adamı bozuyor. Genelde her zaman pozisyondan bağımsız rakibin en skorer oyuncusunu tutuyor. Savunmada ilk günden herhangi bir NBA takımına katkı verebilecek yetenekte ve IQ’da bir adam.

Hücumda ise acayip atlet bir kanat oyuncusu ve bıkıp usanmadan iki tarafına da drive ediyor ve güzel bir euro step’i var. Drive üzerinden boş oyuncuyu buluyor. Bencil bir oyuncu değil ve oyun anlayışı yaşına göre gayet iyi. Bazen savunmacının içinden geçmeye çalışsa bile potaya doğru oyunda verim verecektir temas seviyor ve gözükara bir adam.(Colin Sexton gözükaralığı var ama şuursuz değil)  yine de bazen atletizmine aşırı güvendiğini görüyoruz. Şut mekaniği söylendiği kadar kötü değil hatta ben Reggie Miller’ın şut tekniğine benzettim ama NBA’da bir kısa olarak tutunmak istiyorsa o şutu sokmak zorunda.

Ben geliştireceğinden emin gibiyim. Faul yüzdesi kötü. Düzeltmek zorunda. Kötümser ihtimalle ofansif tarafı daha iyi bir Matisse Thybulle  gibi; Justin Anderson gibi  çok iyi bir takım oyuncusu ve taraftarın sevgilisi olacak. İyimser tahmin altta

Benzediği oyuncu: Kolları kısa Kawhi Leonard
8) Charlotte Hornets: Tyrese Maxey -  G - Kentucky
Charlotte Hornets, sezon başlarında NBA’in açık ara en kötü 2 takımından biri olarak gösteriliyordu ancak gerek koç Borrego’nun dokunuşları gerek PJ Washington’ın oynadığı iyi basketbol Hornets’i sezonun en eğlenceli takımlarından biri yaptı. En azından benim için.

Ancak yine bu garip draft’ın tehlikeli noktalarından birindeler. Takımı yukarı çekecek ve eldeki parçalara uyumlu olabilecek bir asset seçmek zorundalar. Graham-Washington ikilisinin yanında yatırım yaptıkları Rozier-Bridges’ı düşününce en uygun aday bence Tyrese Maxey. Graham ve Rozier’ın ikisiyle de yan yana oynayabilir. Rozier’ın Celtics’ten alışık olduğu 3 guardlı 5’lere de uyum sağlayabilir. Ayrıyeten arkada kalan herhangi bir oyuncudan daha düşük tavanlı olmadığına dair bir argüman üretebilirsin. 

Yaptığı en iyi şey potaya gidişler. Savunmacısını geçtikten sonra özel bir floater oyunu var ve potaya tamamen giderek de bitirebiliyor. Pick&roll’dan sonra stop-jump-shot tehdidi de cephanesinde var. Kolejde olduğu için biraz zorlama şutlara gitmiş olsa da NBA’de daha iyi bir shot creator olacağını da düşünüyorum.

Hem toplu hem topsuz savunmada yeterince iyi. Özellikle kanat genişliği onu çok büyük bir top çalma tehdidi haline getiriyor. İyi yönetilen bir savunmada, savunmayı daraltan bir yardım savunmacısı olabilir. Fiziksel özellikleri hücumda ve savunmada ona avantajlar sağlasa da atletizmi de onu çok sınırlandırıyor. Potaya gidişlerde, mücadele anlarında, skor yaratmak istediği zaman konforlu olmayacağı da aşikar. İlk 2 senesinde NBA’de çok fazla dayak yiyebilir.

Andırdığı oyuncu: Kötü Devin Booker?
9) Washington Wizards: Tyrese Haliburton - G - Iowa State
Wizards’ın her pozisyonda derinleşmeye ihtiyacı var. Bu sıradan; geriye kalan en iyi oyuncuyu seçmek zorundalar. İyi pick and roll’cu Haliburton seçimi; eğer kalırsa Beal’a bol spacing sağlayıp; Hachimura’yı pick and roll ve pick and pop’larda daha verimli kullanılmasını sağlayabilir. Wizards buradan Tyrese Haliburton seçiyor.

Draftın en büyük yeteneklerinden biri olduğu son derece net olan bir oyuncu. Oyun farkındalığı yüksek, sürekli maçın içinde olan bir saha komutanı. Uzun wingspan’i sayesinde ‘’hissedilen boyu’’ 2,05 civarında olan bir point guard.. Transition’da hepten Magic Johnson’vari paslar atabiliyor. Saha görüşü QB gibi tüm sahayı ve diğer oyuncuların devinimini aynı anda tıpkı Patrick Mahomes gibi görebiliyor.Gerçekten iiyi bir bitirici ve uzun kollarını spacing yaratmak için gayet iyi ve verimli kullanıyor. Ball handling’i de boyuna göre kusursuza yakın. Şut formu çok kötü olmasına karşın -Shawn Marion gibi- o şutu sokuyor. buna karşın üç sayı çizgisinin içinden de kendi şutunu yaratıyor.

Birebirde, hesitation, crossover ve slide’ları çok iyi yapıyor. Asist/turnover ratiosu 3’ün üzerinde topun kıymetini biliyor. Kusuru çok güçsüz, temastan hoşlanmıyor güçlenmezse iri forvetler tarafından çok itilip kakılacak. Ayak/denge mevzusunda yeterince çabuk olmadığı için örneğin Kemba gibi bir adamı tutması imkansız. Demek ki bu çocuğu point forvet ya da yanında kısa savunmacı bir guard ile oynatmak gerekecek. Tıpkı Ben Simmons gibi bu adamın yarattığı spacing’den takımdaki herkes faydalanır. her koşulda güçlenmesi gerek.Abartıyorum ama Brandon Ingram bunun yanında Hercules gibi kalıyor.

İlk haftadan ayağını eline verirlerse şaşmam.Sınırlı atletizmi kolejde kendisini çok da etkilemese de NBA elitlerinin karşısında bu kadar rahat olmayabilir demek ki güçlenmekten başka hiçbir şansı yok. 

Boy, wingspan, basketbol zekası gibi öğretilemeyecek şeylerin tamamına sahip olan oyuncu, kuvvet ve pozisyon savunması gibi öğretilebilecek şeylerde gelişme gösterirse kıyak bir basketbol oyuncusu olacaktır. 

Benzediği oyuncu: Penny Hardaway (iyimser) Shaun Livingston(kötümser) 

10) Phoenix Suns: Deni Avdija - F - Maccabi Tel Aviv
Phoenix Suns, dipteki kıvranmalarından bu sene biraz olsun uzaklaşmayı başardı. Uzun zaman aradan sonra play-off yarışına girdiler ancak halen hem takım hem de kadro olarak bir lotarya takımı oldukları da aşikar. Rol oyuncusu draftının fena olmayan noktalarından birindeler. Masaya baktığım zaman da yapılacak seçim kendini çok net ortaya koyuyor.

Deni Avdija, sezon içinde mock’larda birinci sıraya kadar bile yükselmiş bir oyuncu. Benim de son mock’ta ikinci sıraya yazmışlığım var. Ancak o seviyede olduğuna dair güçlü işaretleri hala duruyor. O prototip bir oyuncu için çok endişe verici şut yüzdeleri var. (FT% 52.0) Modern-NBA’de sahada ne kadar rahat hareket edeceğiniz çok önemliyken Avdija’nın lateral hızına da çok fazla güvenmiyorum. Small-Ball-4 oynamak için de kalıp ve atletizm sıkıntıları var. 

Ancak yine de özel bir oyuncu olma potansiyeli yüksek. 2.05 boyunda çok iyi bir top yönlendirici. Devin Booker’ın aradığı ikincil yönlendirici olmaya açık. Pozisyon bilgisi oyunun iki tarafında da yüksek. Pota çevresinde de açı yaratabilen bir oyuncu. Az görülen türden bir NBA oyuncusu olacağı açık ancak şutu ve atletik özellikleri onun ne kadar özel olup olmayacağını belirleyecek.

Andırdığı oyuncu: Sıkıcı Euro-Euro benzetmesi ama Hidayet Türkoğlu

11) San Antonio Spurs: Obi Toppın - PF - Dayton
Spurs kendi gelenekleri çerçevesinde yeniden yapılanan bir takım ve koç değişikliği yapacak. Yine de kalıtsal bir disipline ve savunma minimumuna sahip olacaklardır. Lamarcus Aldridge’in ayakları artık benden bile ağır ve bir replacement gerekliliği var. Takımda Lonnie Walker gelişme gösterecek, geçen senenin seçimi Keldon Johnson da gelecek. Demek ki  yetenekli bir çekirdek(cik) var. Takımın ihtiyacı biraz daha atletizm ve bu sıradan Obi Toppin seçimi onlara uyacaktır. 

Kendi oyun inşaasını wing olarak yapmış ancak modern uzun olarak oynamak zorunda kalacak bir oyuncu. Boyuna göre çok hızlı ve atlet, pota etrafında birden fazla hucum hareketi ve çok iyi bir şutu var (formu için Nemanja Bjelica’yı gözünüzün önüne getirin) hucumda kaydadeğer hiçbir eksikliği olamayn bir oyuncu. çok iyi bir pick and roll oyuncusu paint etrafında herkesten yukarı sıçrıyor ve havaya fırlattığınız topu içine vuruyor. Sahayı bir guard kadar hızlı koşuyor, open court ve transition’da yaptıklarına bazen gözlerinize inanamıyorsunuz.

Peki neden böyle top 3 bir oyuncunun lotterry’nin sonuna düşme ihtimali var? Sebebi tamamen Savunma... Savunmasının zayıflığı değil. Savunmada yok. Yapmıyor. Transparent.  Dışarıdan çok güçlü görünmesine ve üst vücudu kalın olmasına karşın bel altı zayıf bu arkadaşın.Fiziği Despicable me’deki Gru’ya benziyor. Kalın ve güçlü NBA uzunları götü çıkarıp bunu pota altına kadar ite ite sürüklerler. Temelde bir NBA uzununu tutması mümkün görünmüyor. Celil Okafor veya Jabari Parker bunun yanında Ben Wallace gibi kalıyor desem evet abartmış olurum ama içimden geçen de bu.İyi savunmacı bir uzunun yanında alan açıcı olarak oynasa desem yardım savunması bilmiyor.

Güçlenmesi ve NBA’de kalıcılığın en azından eser miktarda savunmadan geçtiğini anlaması lazım. Ayrıca NBA’da modern big oynayacak bir oyuncunun böyle bir ribaund istatistiği kabul edilemez. Yükseltmeli

Benzediği oyuncu: Takım savunmadayken bençte oturan daha atletik bir Joe Arlauckas
 12) Sacramento Kings: Jahmi’us Ramsey - SG - Texas Tech
Sacremento Kings, De’Aaron Fox’la beraber korkunç görüntüsünden uzaklaştı son iki senedir. Kötüler yine ama o kadar da değil. Bu da onlara üzerine bir şeyler koyulabilecek bir temel verdi. Fox-Bogdanovic-Hield, PG-SG rotasyonundaki 96 dakikayı idare edebilecek bir üçlü. Tabii Buddy Hield buna izin verirse. Takımın en önemli eksiği kanat rotasyonundaki zaaf. Artık kanat oyuncusu olmayan Barnes, takımın eli yüzü düzgün tek kanat oyuncusu ve 4-5 numara rotasyonlarında büyük bir şişme var. Big board’da tanıma uygun iki tane oyuncu olmasına karşın kendimi Vlade Divac yerine koyduğum için yanlış tercihi yapıp Devin Vassell’i pas geçiyorum. 

Seçimim Jahmi’us Ramsey de biraz aslında Hield’ın gidişine ön alma amaçlı. En büyük özelliği yüksek volume’lu şutörlüğü. Hatta şut tercihlerinde Hield’dan izler görmek mümkün. Kolej çıkışlarını kıyaslayacak olursak Ramsey’nin yaşı ve savunması Hield’a göre avantajları. Tabii burada savunmanın biraz daha üzerinde durmak lazım. Öküz fiziğiyle toplu oyuncuyu savunurken gerçekten meziyetli ancak topsuz alanda çok fazla uyuyor. Bunu geliştirmesi şart.

Prospect olarak yetenekleri iki uçta yoğunlaşıyor. Şutörlük ve atletizm bir yanda, oyun bilgisi ve zekası eksiklikleri de diğer yanda. Tam da Kings tipi bir seçim.

Andırdığı oyuncu: İyi bire bir savunmacı JR Smith 
13) New Orleans Pelicans: Devin Vassell - F - FSU
Jrue Holiday/Lonzo gibi iki modern playmaker ve Ingram/Zion gibi iki hucum odağının olduğu takımda şut sokacak kısalara ihtiyaç var. Takımın savunma seviyesi düşük ve savunmasıyla ön plana çıkacak oyuncularla takviye etmek zorundalar. Bu çerçevede Pelicans çift yönlü oyuncu Devin Vassell’i seçiyor. 

Devin Vassell hemen fişe takıp çalıştırabileceğiniz bir modern 3 and D üstelik sürekli güncelleme alıyor. Savunmada yıldız, oyun farkındalığı çok çok yüksek, yardım savunmasını iyi biliyor, weak side’ı kovalıyor. birebirde zaten zor geçiliyor. Uzun wingspan’i ile şutu bozuyor ya da blokluyor. Oyun iq’su yukarıda bir oyuncu hücumda da savunmada da rakibini okuyor sanki karşısındaki oyuncunun bir an önünde. bunun yanında maç içinde olan bitenin farkında. Burada tek kusuru savunmada aşırı bir özgüvene sahip olduğundan bazen fazla risk alıyor. 

FSU’daki ilk senesinde ağırlıklı catch and shoot tipi bir spot şutörken, ikinci yılında bir iki dribling üstü şutu eklemiş. Kendi şutunu bulacak ayak oyunlarını geliştirmeli. Şut formu çok iyi. Topu yukarıdan ve çabuk çıkarıyor ACC gibi iyi bir ligde yüzde 40 üzeri 3’lük yüzdesi gayet iyi bir yüzde. oyun farkındalığından dolayı drive üzerinde boş adamı bulabilecek bir oyun sezgisi var İş ahlakı olduğu belli ve gym rat bir arkadaş. hücumda birden fazla silahı olmasına karşın potaya doğru daha saldırgan olmalı ve temasın kendisini bozmasına izin vermemeli.

İnce bir yapıya sahip; mutlaka güçlenmeli. NBA hazırlık programı bunu sağlayacaktır. Çok iyi bir rol oyuncusu olacağı kesin gibi. Eğer güçlenmezse kontaktan kaçmaya devam ederse gideceği yer Robert Covington gibi modern bir 3 and D rol oyuncusudur. Gelişim hızı sürer core güçlenmesini yapabilirse upside’ı all star olabilecek bir oyuncu. (Jayson Tatum?) Tek sorunu kuvvet gibi görünüyor. Takımına göre daha üstleri de görebilir. 

Benzediği oyuncu: Tayshaun Prince
14) Portland Trail Blazers: Patrick Williams - F - FSU
Golden State Warriors hanedanlığı devam ediyorken Batı’daki bir takımın ulaşabileceği en üst noktaya ulaşan Portland Trail Blazers, o konferans finalinin ardından bu sene büyük bir hayal kırıklığı yaşadı ve yaşattı. Tabii bunun en büyük sebebi Curry, Aminu, Turner, Harkless hatta Layman, Canver gibi rol oyuncularının tamamının kaybı ve Hood-Collins ikilisinin sakatlığıyla boşalan rotasyon. Ancak yine de Portland’ın bu sene en iyi olduğu zamanlara bakacak olursak Ariza eklemesi takımın draft’ta hedeflemesi gereken yeri gösteriyor. 

FSU’nun çıkarttığı müthiş iki kanat oyuncusundan birini Pels’e kaptırdık, öyleyse diğerini hedefliyoruz. Patrick Williams. Yaşı çok genç ancak oyununun olgun olduğunu söylemek lazım. Fizikli bir kanat oyuncusu, hustle işlerinde ve takım savunmasında oldukça iyi. 6’11’’ wingspan’i onu pas kanallarına baskıda önemli bir tehdit haline getiriyor. Buna artı olarak fiziği de onu fena olmayan bir pota koruyucu yapıyor. Small-ball-5 olabilecek bir prospect.

Bunun yanında hücumda da tek düze bir adam değil. Pozisyon bilgisi yüksek, potaya cut etmesi, pas atması, şut atması potaya topla gitmesi gereken anları biliyor. Hücum ribaundları için iyi bir tehdit. Top kaybı sıkıntısı yaşaması ve rol oyuncusundan ileriye geçecek pek bir yeteneği olmaması da eksileri. Ama dediğimiz gibi, bu sınıf rol oyuncusu sınıfı. Alıp geliştireceksin, başka yolu yok.

Andırdığı oyuncu: Robert Covington

15) Orlando Magic Saddiq Bey - F - Villanova

Orlando Magic franchise oyuncu olarak Aaron Gordon’a belli bir yatırım yaptı ancak karşılığını tam olarak aldıkları söylenemez. Evet Jonathan Isaac çok acayip bir herif olacak gibi, Markelle Fultz kıpırdadı (hiçbir zaman hayallerdeki oyuncu olamayacak) Terence Ross fena gitmiyor ve Fournier azalan kontrat yılından dolayı takaslanabileek hale geldi ancak Vucevic’e deli para vererek ellerini kollarını biraz bağladılar. Mo Bamba gelişme gösterebilirse atletik bir savunma takımına dönüşebilirler ancak hala çok iyi bir kısa savunmacısına ihtiyaçları var. Magic drafttan Villanova’dan Saddıq Bey seçiyor

Sadık kardeşimiz de lige hazır; girer girmez doğrudan üretim yapabilecek 3 and D neslinden bir oyuncu. Lise yıllarında Point Guard oynadığı için oyun görüşü ve algılayışı son derece yüksek, maç içinde hep aktif, eline top beklemeyen,maçı izlemeyen, top elindeyken de ciddi bir ayak hareketi repertuarı olan; post up yapabilen bir sayı tehdidi. Pozisyonuna göre çabuk düşünüyor ve çabuk hareket ediyor. birebirde geçemeyeceği oyuncu yok ve fiziği running back fiziği. Saha içinde gezen bir gülle gibi çocuk. 1 den 4’e kadar tüm pozisyonları switch edebilir 5 numaraları da box out edebilir gibi görünüyor. Yardım savunmasında gayet iyi ve uyanık. Yuzde 44 3’lük % 48 FGP ile oynadı geçen yıl. Şut formu çok iyi değil topu kafasının üstüne kaldırmıyor ama topu çok çabuk elinden çıkardığı için savunması kolay değil. pozisyonuna göre atletik patlayıcılığı zayıf ama vucudunu çok iyi kullanan bir oyuncu.

Sadece NBA seviyesinde kendi şutunu yaratabiliyor olması lazım yoksa mesela Marcus Smart bunun elinden topu alır. Draftın en iyi savunmacısı veya en iyi şutörü veya basketbol iq’sü en yüksek oyuncusu değil ama complete package olarak bence en hazır oyuncu. Az çok herşeyi yapıyor ve kayda değer/sırıtacak hiçbir eksikliği yok bu çocuğun. Biraz daha çabuk olsaydı ve kendi şutunu yaratmada bir kaç numarası daha olsaydı 3-4 sıra daha yukarıdan giderdi. En iyi çaylak beşi adayımdır.

Benzediği oyuncu: Malcolm Brogdon/ Biraz daha çabuk bir Jae Crowder
16) Minnesota Timberwolves: Aaron Nesmith - G/F - Vanderbilt
Minnesota Timberwolves’un bu sınıftaki ikinci iyi sıradaki seçimi. Okongwu-KAT ikilisini kurduktan sonra kanat rotasyonuna yatırım yapmak gerekiyor. Bu sınıfın iyi 3&D’leri lotaryanın sonlarında teker teker gitti. Tercih yaparken üçlük ve savunmadan biraz olsun feragat etmek gerekiyor. Daha özel topçu olma potansiyelini taşıması nedeniyle Nesmith benim tercihim.

Nesmith herşeyden önce akıl almaz bir şutor olma potansiyeline sahip. Sakatlıktan ötürü kolej sezonu aksamaya uğramış olsa da 115 atışta %52.2 üçlük isabet oranı buldu. YÜZDE ELLİ BEŞ NOKTA İKİ. İnanılmaz bir rakam. Yani %12 gerilese bile %40’la üçlük atıyor olacak. Bunu kolejin üçlük çizgisi mesafesine de bağlayamazsınız zira menzili de oldukça uzun. Bunu sadece spot-up şutlarla da yapmıyor. Şutunu yaratabiliyor.

Şuttan başka ne var elinde diye soracak olursanız işte orada sıkıntılar başlıyor. Şutu inanılmaz bir çekim kuvveti yarattığı için kafa fake’iyle bile kendine saldıralabilecek bir close-out yaratabiliyor ancak potaya kadar delmek için ne yeterince çabuk ne yeterince atlet. Fena savunmacı değil diyorsun ama bazen komedi gibi pozisyonlar alıyor. Lige girdiği andan itibaren iyi rol tanımlamalarına ihtiyaç duyacak ancak sakatlık yaşamazsa uzun süre ligde kalacağı da açık.

Andırdığı oyuncu: Danny Green
17) Boston Celtics: Theo Maledon-G-France
Takımın herkes -ben de dahil- uzuna ihtiyacı olduğunu söylüyor ama ‘defensive ace’ olarak henüz Timelord’un gelişimden umut kesilmedi, Grant Williams "meeh" tipi gelişimini devam ettiriyor ve piyasadan Aron Baynes gibi fırsatlar çıkabileceğini düşünüyoruz. Danny Ainge genelde buradan ihtiyaca göre değil de yeteneğe göre seçimler yapıyor. Yetenekli oyuncu biraz gelişim gösterirse size takas kapısı açıyor. Örneğin piyasaya çıksa ayağı tam iyileşmiş Romeo Langford’un hala alıcısı var.  Boston Celtics buradan 18,5 yaşında Asvel oyuncusu Theo Maledon’u seçiyor.

Theo Maledon’u size bir ‘inşallah’ paketi olarak geliyor. Evet oyun görüşü var iyi bir point guard olabilir. Euroleague gibi herkesin kafayı savunmayla bozduğu bir ligde-hem de birkaç şekilde- drive üstü sayı bulabiliyor. Vucut kontrolü iyi. ‘Size’ gibi öğretilemeyecek diğer bir özelliğe de sahip. Ancak Theo’yu draft ederek şimdi sayacağım konularda bir potansiyel satın alıyorsunuz. Şut formu fena değil (biraz yavaş kaldırsa da) ancak yüzdeleri düşük yükselebilir mi bilmiyoruz. Şut formu yükselebileceğini söylüyor. Fiziksel gücü fena değil gelişecektir. gelişmek zorunda çünkü oyun biçimi biraz Eric Bledsoe’ya benziyor. Demek ki kontrat ve kalıcılık istiyorsa Bledsoe kadar güçlü olmalı. Şu andaki kuvvet seviyesiyle sadece 1 ve 2 numaraların karşısında kalabilir -ki orada da gelişme alanı var- switchte NBA 3 numaraları bu arkadaşı sırtına alıp gezdirir.

İçeriye drive etmeyi seviyor kafası yukarıda temasla veya temassız layup ve floater silahı var çok sıkışırsa asisti görebiliyor. Ama bir PG olarak potaya doğru daha agresif olmalı. Oyunu çevirecek pası atabiliyor çabuk düşünebiliyor. Transition’da doğrudan potaya gidebiliyor iki kanala da doğru pası atabiliyor.

Erken yaşta gelecek doğruda süre bulabileceğini sanmıyorum iyi bir kuvvet programı ile önümüzdeki yılı G league’de geçirmesi muhtemel. bir de boyu ve wingspanini hem savunma ve hem hücumda kullanmayı öğrenmesi çünkü temelde draft edilme sebebi burada gösterebileceği gelişim. bu gelişimi gösterebilirse yürür gösteremezse, uzun bir EuroLeague kariyeri bekliyor kendisini.

Benzediği oyuncu: Kerem Tunçeri diyemeyeceğim için oyun zekası daha iyi ama daha güçsüz bir Eric Bledsoe 
18) Dallas Mavericks: Precious Achiuwa - PF/C - Memphis
Dallas Mavericks, Doncic-Porzingis ikilisini yakaladıktan sonra şimdi etrafına koyacak parçaları arıyor. Geçen yaz harcadıkları paradan Curry’nin isabet olduğunu söyleyebiliriz ancak kadroda hala doldurulması gereken boşluklar var. Kanat rotasyonunda nicelik, uzun rotasyonunda nitelik ve Powell’ın aşil sakatlığını düşünürsek nicelik arızaları var. Porzingis’in arkasını toplamak daha büyük öncelik olduğu için orayı tercih ediyorum.

Precious Achiuwa, yerdeki uzunlar arasındaki en göze batan isim. Güçlü fiziğiyle NBA’de Harrell stili bir undersized pivot olabilir. Oyununda da Harrell’a benzeyen yönler olduğunu söylemek mümkün. Oyun motoru yüksek bir p&r uzunu. Hücum rebolarında etkili. Takım kıç ağrısı bir uzun prototipi. Savunmada da disiplinsiz olsa da fiziği ve atletizmi bir şeyler vaat ediyor. 

Sıkıntıları ise oyun stilinden geliyor. Oyuna kendini çok kaptırarak oynamak zorunda olduğu için savunmada pozisyon sıkıntıları yaşayabiliyor. 

Andırdığı oyuncu: Montreal Harrell
19) Milwaukee Bucks: Isaiah Stewart - C - Washington
NBA’in en iyi takımlarından biri olsam ve gerçek bir süperstar’a sahip olsam bu sıradan takıma derinlik boyut verecek bir oyuncu seçerdim sanırım. Evet Brogdon gittikten sonra takımda bir oyun aklı sıkıntısı var ama bu FA piyasasından edinilebilir diye düşünüyorum. Bucks aynı tip oynayan Lopez biraderlerin yanına oldskool bir uzun katabilir. Bu sıradan alınabilecek en iyi oyuncu Isiah Stewart.

Stewart 40 yaş üstü NBA severleri izlerken zevkten kudurtacak bir adam. Sırtı dönük oyunu ile 80’lerin NBA’sinden ışınlanmış gibi. Şahane bir fiziksel yapısı var. Ayı gibi güçlü ve hakkında söylenenlere karşın boyuna göre gayet çabuk ve atletik. bitmeyen bir hustle isteği var oyunu gayet fiziksel amiyane tabirle ‘ayıcı’ bir arkadaş. Bullyball sevdiği için kendisinden zayıf her uzunu kemerine takıp gezdirebilir. İyi bir hücum ribaundu sezgisi var ama topu beklemiyor topa gidiyor.

Repertuarında sırtı dönük top aldığında aşağı yukarı tüm post hareketleri var. Parmak hassasiyeti çok çok iyi ve bitiriyor. Kendisini bu kadar aşağı düşüren şey düşük yüzdeli şutu ve pas sorunsalı..kendisine double team getirildiği zaman pası veremiyor (asistten falan bahsetmiyorum aldığı adama bile geri veremiyor) gördüğüm kadarı ile son ana kadar bitirmeye çalışıyor. Başı dertteyken pası arıyor bu da top kaybı neticesini doğuruyor.

İzlediğimiz videolarda her top aldığında iki uzun bir kısa triple team’e geliyor. O pası çıkarabilirse inanılmaz spacing sağlayabilecek bir adam. Şut formu bence çok güzel ve mutlaka geliştirecektir. Zaten geliştiremezse gideceği yer savunması fena olmayan bir Greg Monroe.

Savunmada biraz çabukluk sorunu var. (ama trajik seviyede değil) başkaca bir sıkıntısı da yok. Belki ribaund’larda çok daha yüksek rakamlara çıkması beklenebilir.  Kanımca çok büyük potansiyel ve  lottery dışından seçildiği her yer steal olacak bu çocuğun. Alan kazanır. Senaryomuzda eğer Milwaukee’ye kalırsa büyük iş olur

Benzediği oyuncu: Moses Malone (evet!)


20) Brooklyn Nets: Josh Green - G/F - Arizona 
Brooklyn Nets, süper contender olarak girecekleri 2021 sezonundan önce takımı güçlendirmek için son kurşununu draft’ta atacak. Bu pickin takasta kullanılması da muhtemel olsa da biz eldeki kadroya ekleme yapmak için kullanacağız, o takas işleri bizim konumuz değil henüz.

Doğrudan contender olan ve ball-dominant 3-4 tane oyuncusu bulunan Brooklyn Nets’in topla çok haşır neşir olmayan oyuncular bulması lazım. Ellerindeki kadro bu oyuncu tiplemesinden ciddi şekilde eksiklik yaşıyor. Bu tarife de oldukça uygun bir isim Green.

Oyuncu tiplemesi olarak inanılmaz özel bir oyuncu olması zor. Ancak verimli bir oyuncu olacağı da aşikar. Topsuz bir kanat oyuncusunun yapması gereken her şeyi yapabiliyor. İyi spot-up şut atıyor, perdelerden hızlı çıkıyor, iyi cut yapıyor ve hücum rebosu gibi ekstra tehditler yaratabiliyor. Savunmada topun karşısında kalabilecek ve birden çok pozisyon savunabilecek bir oyuncu. Topsuz oyunda da konsantrasyonu yüksek.

Ama iş toplu oyuna geldiği zaman? Pek bir numarası yok.

Andırdığı oyuncu: Gary Haris
21) Denver Nuggets: RJ Hampton - G - NZ Breakers
İyi takım derin kadro; aynen Michael Porter Jr’da olduğu gibi aceleci olmayan aklıbaşında davranan bir basketbol yönetimi, ham ama gelişme kaydederse büyük oyuncu olabilecek yetenekler konusunda risk almaya son derece uygun bir ortam. Takımın elinde tek PG var o da Jamal Murray. Evet Monte Morris geçen yıl kendisinden beklenmeyecek kadar iyi bir katkı verdi ama üzerine sezon planlanır mı soru işareti. Denver’in bir PG’a ve bir de atlet rim protector uzuna ihtyacı var. 21’den 2020 draftının en büyük soru işaretlerinden biri olan RJ Hampton seçiyorlar

Lisedeyken Amerika’nın en büyük prospect’lerinden biri saylan oyuncu, tıpkı Lamelo gibi NCAA oynamamayı tercih etti ve Avustralya ligine gitti. Buradaki performansı ise dudak ısırtacak cinsten olmadı doğrusu. Oyununun iyi sayılan yönlerini parlatsa da, gelişme gerektiren taraflarında herhangi bir ilerleme kaydetmedi. 

RJ Hampton seçtiğinizde elinizdeki şey çabuk bir ilk adımı; bol bol yön değiştirme crossover, hesitation, Kyrie tipi numaralar ve çok yüksekten bıraktığı ve şaşmaz şekilde soktuğu lay up’lar var. iyi bir transition bitiricisi. potaya doğru boost düğmesi var. hızlı ve çabuk. Pas kalitesi fena değil ama acayip de değil. Daha çok Jason Williams tipi fancy pasları seviyor.  Evet bu kadar. Pick and roll’da ball handler olarak bitirir. peki.  Savunması zayıf, fiziği zayıf, şut formu belden yukarısı eh deriz ama ayaklar bitişik dolayısı ile dengesiz kalkıyor, şut görüntüsü Bodiroga gibi ama farklı olarak bu arkadaş henüz sokamıyor bu şutları.

Yarı saha oyununda, oyun kurma takım arkadaşlarını oyunda tutma tempo ayarlama falan hiç yok. Bu yaz baya bir pre draft workout olur, March Madness da yapılmadı malum. Bu workout’lara en çok ihtiyacı olan oyunculardan biri RJ Hampton. Şut sokamayan NBA kısası diye bir şey yoktur. Şut sokamayan ve savunmada sorun olacak bir NBA kısası sözkonusu bile edilmez. Frank Ntilikina bile savunma yapıyor en azından.Hampton’un Yaşı küçük alana hayırlı olsun. Gelişebilir. Gelişirse acayip özellikleri var yürüyebilir. Gelişmezse yazın Summer League, kışın G-League.

Benzediği Oyuncu: Deron Williams eksi şut eksi savunma artı atletizm

22) Philadelphia 76ers: Nico Mannion - G - Arizona
Bu senenin lotarya prospectleri arasında en fazla irtifa kaybedeni Nico Mannion oldu. Geçen sene bu zamanlar rahatlıkla ilk 8’e yazılabilecek olan İtalyan guard, artık lotaryanın çok uzağında. Eğer work-outlarda bir takıma kendini aşık etmezse de 15-25 bandında kalmaya devam edecek. Ancak sıralaması düştükçe value pick olarak değeri de artacak.

Nico Mannion’ın bu sene kolejde yaşadığı sorunlar, Cole Anthony’ninkilerle benzerlik gösteriyor. NCAA’deki kalabalık spacing’de hücum oyununu yaşatamadı. Bunun birincil sebebi de atletizm, çabukluk ve handle konusunda yaşadığı sorunlar. Bununla birlikte bir combo guard olmak için undersized olması da takımların gözünü üzerinden çekmesine sebep oluyor. Cole Anthony en azından bu konuda kendini kurtarıyor. 

Ancak Mannion’ı hala değerli bir prospect yapan özellikleri sabit. Yayın dışından verimli ve volume’lu bir şutör. Pick&roll oyunlarını kitabına uygun yönetiyor. Rakibini perdeyle eksiltebilirse potaya kadar delip yüzdeli bitirebiliyor. Kalıbından sandığınızdan daha iyi savunmacı ama işte, kalıbı onu belli bir noktada sınırlandırıyor.

76ers da şutuyla var olan ve fiziksel dezavantajlar yaşayan bir prospect için oldukça uygun bir yapıya sahip. En son bu denemelerini Landry Shamet ile yapmışlar ve Shamet’i de evirerek oldukça verimli bir parça yaratmışlardı. Mannion bunun daha yüksek potansiyelli denemesi olabilir.

Andırdığı oyuncu: Furkan Korkmaz’ın hayal ettirdikleri
23) Miami Heat: Daniel Oturu - C - Minnesota
Miami Heat’in uzun rotasyonunda takviyeye ihtiyacı var. Halihazırda çokça Bam ve biraz da Kelly üretim yapan iki uzun. Yoksa 20 dakika süre alıp 6 sayı 5 ribaund üreten Meyers Leonard titrekliğine mahkum kalıyorsunuz. Bunun dışında Heat’in kıyak bir kadrosu var ve önümüzdeki sene biraz daha olgunlaşmış Kendrick Nunn, Bam ve Duncan ile; Jimmy Butler liderliğinde doğunun içinden geçebilecek bir genç çekirdeğe ve klas bir koça sahipler. Miami 23. sıradan Minnesota pivotu Daniel Oturu’yu seçiyor.

Daniel Oturu için önce iyi haber..Richard Pitino yönetimindeki Minnesota gibi çöp bir basketbol programının bu kısa sezonda hücum odağı olmasından dolayı big ten gibi bir ligde gözardı edilemeyecek sayı, rebound ve blok istatistikleri yaptı.  Bunu yaparken de % 37 ile üçlük attı. uzun kollu vucut dengesi iyi rebound sezgisi ve blok zamanlaması yerli yerinde modern bir uzuna dönüşebilecek bir herif. iyi bir pick and roll ve hatta pick and pop oyuncusu...

Yalnız ciddi sorunları var. henüz güçsüz teması sevmiyor. Post up’ta hücum edebilmek için mutlaka pivot adımı ile yüzünü dönüyor ve şut atıyor. Başka güvenilir bir hücum hareketi yok. (var deniyor ama yok) Potaya yakın alırsa uzun kolları ve pump fake’ler ile bir şekilde sayı atıyor ki stat line’a yansımış durumda.

Ancak saha içindeki 9 göz de kendisine dönmeden sayı girişimi yok. İçeride topu aldığında da dışarıdan şut attığında da iki ayağını yere koyması gerekiyor. Çabuk düşünemiyor. Kendisini kısa forvet sandığı için yüzü dönük adam geçerek hücum etmeye çalışıyor ama ball handling’i çok kötü. Bir kısayı yardıma getirerek hemen elinden top alıyorlar. böyle oynayan bir oyuncunun sıkıştırma geldiği zaman topa sahip çıkıp pası atabiliyor olması lazım. Böyle bir durumu yok. çok top kaybı yapıyor. Tatlı bir üçlüğü var evet ama sadece tepeden atıyor ve o kadar ağır kaldırıyor ki. Ama bu bir silah mı silah. Savunmada güçsüz ve yavaş. Iowa pivotu (ikinci tur seçimim) Luka Garza bunu denize döktü normal sezon maçında. 

Esasında, orta klas herhangi bir NBA pivotu bunu silkeler. Çalışma ahlakı olduğu söylenen pozitif bir herif. Eğer savunmada blok dışında itiş kakışa biraz uyum sağlarsa güçlenebilirse kabiliyeti var. Miami için iyi bir seçim olacaktır

Benzediği Oyuncu: İstoç malı, yan sanayi DeAndre Ayton 
24) Utah Jazz: Tre Jones - PG - Duke
Utah Jazz, son iki sezonu biraz türbülansta geçirdi. Aslında bu senenin başında attıkları Mike Conley adımıyla bu sallantıdan kurtulup Batı’nın ciddi adaylarından biri olmayı umuyorlardı ancak Conley takası onları daha beter bir türbülansa soktu. Gobert’in seneye gelen extension’ı, Ingles’in yaş haddi ve diğer parça olan Bogdanovic’in de artık daha iyi bir oyuncu olmayacağı gerçeği bu Jazz yapısının doğal sınırına ulaştığını gösteriyor. Utah Jazz rebuilding olmasa da retooling dönemine girmek zorunda.

Jazz kadrosunda genç kanat oyuncusu eksiği kendini gösterse de benim tercihim Mitchell’ın üzerindeki yükü hafifletmeye dönük olacak. Topla oynamayı çok seven ve adeta oyun kurucu gibi davranan Mitchell’ın yanına topsuz iş yapabilecek bir ikincil yönlendirici. Tyrell Terry, hücum yönünde daha uygun profil olarak gözükse de Tre Jones, takımın kanatlarından oluşan savunma defolarını toparlayabilir.

Jones geçen sene draft’tan çekilmesine neden olan bir numaralı defo olan üçlüğünü belli ölçüde topladı. Bu sene %36’yla attı ki volume’u da düşük sayılmaz. İyi ve eforlu bir savunmacı, pick&roll’u da hakkıyla yönetebilen bir oyun zekasına sahip. Ne uzar ne kısalır ancak kariyeri boyunca NBA’de ilk 5 rol alabilecek temel yeteneklere sahip. Rotasyona doğrudan oyuncu. Jazz’ın kaçırmaması gerek.

Andırdığı oyuncu: Yaşlı Chauncey Billups
25) Oklahoma City Thunder: Alexej Pokusevski - C - Olympiakos
Bu takım Chris Paul ve Gallinari gibi bir veteranlar ve Steven Adams ve Dennis Schroeder gibi beklediğinizi alabileceğiniz oyuncuların yanına; Clippers’dan çaldıkları Shai Gilgeous Alexander gibi bir genç yetenekle bu sene beklenenin üzerinde bir performans gösterdiler ama ellerindeki malzeme daha yukarı gitmelerine izin vermeyecek. SGA dışında kimse dokunulmaz değil ve takıma yetenek takviyesi yapmak zorundalar. OCT ilk tur 25’den Sırbistanın büyük yeteneği Aleksej Pokusevski’yi seçiyor.

Son söyleneceği ilk söyleyelim Pokusevski şu an için fiziksel olarak NBA’e hazır değil ve en az bir yıl G League kaçınılmaz gibi. Ancak draftın risk/ getiri olarak en yüksek oyuncularından biri olabilir. Avrupa’da top sürebilen; guard pası atabilen ve/veya süper atlet olduğu için erken yaşlarda ‘’..abi büyük NBA yıldızı olacak..’’ titrek beyaz uzun oyuncu sıkıntısı çekilmez. Örneğin 2016 Dragan Bender skandalı olmasa lezzet ikizi Pokusevski asla bu sıralara düşmezdi. GM’lerin de dili yandı. Pokusevski 19 yaşında 2.13 boyu ve 2.22’ye ulaşan wingspan’i ile dikkat çekiyor. Tıpkı bir forvet gibi ball handling’i var. İyi bir forma ve  (isabate?) sahip şutu, PG gibi attığı pasları ve oyun akışkanlığı var. Bunun yanında tıpkı lise takımlarında kulüpte oynayan tek oyuncu gibi oynadığı için cıvık saçma seçimleri ve şişkin özgüveninden dolayı yaptığı top kayıpları da var.

Güzel vucut kontrolü Gregor Fucka benzeri pump fake’leri, slide’ları hemen görülüyor.. Post üzerinden iyi bir pasör ve oyunu görüyor. İyi bir fundemantal programından çıktığı belli ama daha profesyonel basketbol oynamayı bilmiyor. Bu çocuğu seçen takım oyuncuyu bir kondisyonere zimmetlemeli. Eğer güçlenmezse şu haliyle bugünkü NBA’de tutabileceği tek oyuncu yok. Kalınlaşmalı güçlenmeli.

Neyse ki çok atlet değil daha da yavaşlama ihtimali yok iyi bir programla zaten çok büyük upside’ı olan hucumunu parlatır. Savunmada da şu andaki ‘napıyo lan bu dingil’’ seviyesinden kurtulur.(hem de Yunanistan B ligi hücumcularına karşı diyoruz bunu) Kendini gerçekleştirebilirse acaip spacing yapabilecek rakibin uzununu dışarıda gezdirebilecek bir yetenek bu. Modern NBA’de kimi savunuyorsan pozisyonun odur. Ribaund ve blok tehdidi ve gariptir savunma IQ’su evet orada ama Pokusevski şu anda ancak 48 yaşındaki 100 kilo beni savunabilir. 

Benzediği oyuncu: 12 cm daha uzun Furkan Korkmaz / Daha zeki Dragan Bender

26) Boston Celtics: Tyrell Terry - G - Stanford 
Boston Celtics’in rotasyonundaki bir numaralı sıkıntı bence benchten gelecek ekstra top yönlendirici. Hem Kemba-Smart-Hayward-Jaylen dörtlüsünün döne döne sakatlanmasıyla hem de bu 4 oyuncu + Tatum hariç hakikaten topu yönlendirebilecek oyuncu olmamasıyla Brad Stevens istemeye istemeye takımı isolation ve basit çözümler temelli risksiz bir hücum planı üzerine oturtmak zorunda kaldı. 

Celtics’in mock’taki bir önceki seçiminde Theo Maledon’la atlet slasher top yönlendirici yatırımı yapmıştık. Ben de ikinci seçimle eşeği sağlam kazığa bağlayıp başka bir stildeki top yönlendiriciyi takıma ekliyorum.

Tyrell Terry, önümüzdeki 10 yılın önemli yan parçalarından biri olabilecek bir yeteneğe sahip. Çok yüksek volume’lu, çok isabetli bir shot creator. Topu eline verip skor yaratmasını bekleyebilirsiniz. Aynı şekilde top elinde değilken de oyundan düşen bir oyuncu değil. Topla potaya kadar gidebiliyor ve bitirebiliyor. 

Fiziği NBA’deki kariyeri boyunca onun en büyük düşmanı olacak. Ancak oyun prototipi açısından tam bir bench skoreri. Kariyeri boyunca herhangi bir sene “En İyi 6. Adam” ödülünü kazanamazsa çok şaşırırım. Bu da notum olarak düşmüş olsun.

Andırdığı oyuncu: Lou Williams
27) New York Knicks: Jaden Mc Daniels - F - Washington
Knicks o kadar kötü bir basketbol takımı ki kendi kendime düşündükçe gözyaşlarımı tutamıyorum. Knicks o kadar leş ki; istatistik makinesi olan, ancak kazandığı bir savaş bulunmayan Julius Randle ile aynı yorumun vitaminsiz versiyonu kendini çok büyük bir basketbol oyuncusu olduğuna inandırmış, serbest düşüş yaşayan Dennis Smith Jr’un yıldız sayıldığı bir takım…

Takımın genç nüvesi; bence all star seviyesine gelmesi zor; eline top isteyen  -tamamı lottery seçimi- ‘’yetenekler’’ RJ Barrett ve Frank Ntilikina ve küskün Kevin Knox etrafına kurulu..Eh basketten az çakan herkesin gördüğü gibi; takımın  bu kadro ile hiçbir yere gitmesi mümkün değil. Bu draftta 6. sıradan potansiyeli yüksek PG olan Cole Anthony’yi seçtiler. PG eklemesi şarttı. 27. sıradan da bir yetenek kumarı oynamaktan başka şansları yok. Bu sıradan iyi bir şutör olacağı cepte olan Jaden McDaniels’ı draft ediyorlar. Aksi takdirde Alonzo Trier kabızlığına mahkumlar zaten.

Fiziksel olarak (zayıflığı dışında) görkemli olan ve tüm GM’lere gel gel yapan Jaden McDaniels’den alacağınız kesin olan şeyler catch and şut, bir iki dribling şut, biraz savunma, ondan daha az savunma ribaundu. Bunları iyi yapıyor. Mükemmele yakın bir şut formu ve acayip uzun kolları var. Bloklanması çok kolay değil. Derin bir şut range’i var ve fake üzerinden iki tarafına da iki driblingle geldiği bir orta mesafe ikilik tehdidi var. Buradaki yön değiştirmeler yüzü dönük oyunu umut vadediyor. Bunları yapacak.. belli ki bunları iyi bir şutör olarak anılacak seviyede de yapacak. Hucumda topun kendisine dönmesi gerekiyor çünkü topla yanındaki adama pozisyon yaratacak bi arkadaş değil.

Turnover istatistiği yüksek. At gözlüğü takmış gibi sadece kendi önüne bakıyor. Gavur buna tunnel vision diyor. Kendine bir bitirici olarak güveni tam ama onu da sadece şutla yapabiliyor. Uzun kolları ile weak side savunması gayet iyi. savunmada kendine göre bir farkıdalığı var. Bully ball’a maruz kalmazsa 1 den 3 e kadar tüm pozisyonları switch ederek karşılarında kalabilecek bir çabukluğa ve boya sahip zaten ancak o kadar zayıf ve güçsüz ki Trae Young bile buna post up yapar. Bu arkadaş da tıpkı Pokusevski gibi ciddi bir güçlenme programına girmek zorunda.

Ondan farklı olarak; New York gibi leş bir takımda ilk yıldan süre bulursa şaşırmam. Bu çocukta en çok gözüme batan şey ne hücumda ne savunmada  temasa hiç girmiyor olması. Bu çocuk güçlenmezse aynı Pokusevski gibi NBA’de yeri yok. Güçlenirse iyi bir 3 and D olabilir. yüksek risk yüksek getiri seçimi

Benzediği oyuncu: Pembe Hello Kitty tişörtü giymiş Jonathan Isaac

28) Toronto Raptors: Leo Bolmaro - G/F - Barcelona B
Toronto Raptors, DeMar DeRozan’la yollarını ayırdıktan sonra ağırlıklarından kurtulmuş balon gibi birden yükseldi. Kawhi’la gelen şampiyonluğun ardından Siakam’ın yükselişi ve nihayet iki yönlü bir franchise player bulmuş olmaları Toronto’yu NBA’in en saygın takımlarından biri yapıyor. Hakeza bu sezon da kendilerini darkhorse bir şampiyonluk adayı olarak öne çıkarmayı başardılar. 

Tabii bu başarının ana noktalarından biri Masai Ujiri’nin draft’ın arka yerlerinden yetenek bulma becerisi. Pascal Siakam bunun imza oyuncusu olsa OG Anunoby, Fred VanVleet ve Terence Davis’in de bu takımın başarısında ciddi rollerini olduğunu söyleyebiliriz. O yüzden Toronto’nun bu pickini yine iyi şekilde kullanacağını düşünmek abest değil. Bolmaro da bu iş için nokta atış.

Bolmaro benim big board’umda ilk 15’te. Bence bu draft’ın en iyi 5 kariyerinden birine sahip olacak. Olgun, özel bir oyuncu. Top yönlendiren kanat oyuncularının prototiplerinden biri. Perdenin iki tarafına da topu vurabiliyor, geçişte ve set hücumunda arkadaşlarını bulabiliyor, potaya gidebiliyor ve çevresinde bitirebiliyor. Oyun zekası onun savunma kısmında da vasatın üzerinde bir oyuncu olmasını sağlıyor.

Tabii ki Luka Doncic ya da Deni Avdija gibi EuroLeague seviyesinde test edilmemiş olması önümüzdeki sezon en büyük dezavatanjlarından biri olacak. Tabii sallantılı şut yüzdesi de. Ancak Joe Ingles’in de NBA’e gelmeden önce %27 üçlük attığı Avrupa sezonları olduğunu atlamayalım. NBA bu tip oyunculara genellikle iyi geliyor.

Andırdığı oyuncu: Fakirin Gordon Hayward’ı
29) LA Lakers: Zeke Nnaji - C - Arizona

Lakers takımın dokunulmaz iki buçuk oyuncusu var. Kalanı gemiye bindirip gönderseniz kimse ses etmez. (Caruso hariç elbette) Davis takasında takımın yarısını NOP’a verince elde ciddi yaşlı bir veteran kadrosu kaldı. Bu takıma genç yetenekli upside’ı olan oyuncu takviyesi yapılmalı. Lakers ilk turun sonundan Arizona pivotu Zeke Nnaji’yi seçiyor.

Bu çocuk baskı altında pas verememek ve ahmakça yaptığı top kayıpları dışında hucumda aşağı yukarı herşeyi yapıyor ya da yapacak. Potaya doğru iyi bir patlayıcılığı var iyi bir atlet topla ilk hareketi çabuk ve potaya doğru çabuk kalkıyor, hustle seviyor itiş kakıştan korkmuyor. bitiriciliği gayet iyi. gayet güzel bir şut formu ve range’i var. Pick and roll ve pick and pop yapabiliyor. Topla kötü ve potadan uzaklaştıkça şut dışında topla yaratıcılığı düşüyor top kaybı olasılığı yükseliyor.

Bunda da tunnel vision sorunu var ve top elindeyken bitirmekten başka bir şey düşünmüyor. pası sadece neredeyse havadayken ve sıkıştırıldığı zaman düşünüyor bu da zaten üstte anlattığımız top kaybı sorunsalının temel nedeni. Ribaundculuğu yeterli daha da ileri yürüyebilir. Blok istatistiği zayıf savunmada fiziksellliği ve pozisyon almayı henüz bilmiyor. Fakat fiziği elverişli ve öğrenebilir.

Savunmadaki defect’lerini aşma şansı var. Post up oyununu yeterli görmedim. Çok iyi bir bireysel koçla bunu çalışmalı. çalışma etiği yüksek deniyor gelişmesi devam ederse gittiği takımda süre bulur uzun süre de izleriz. Drafrın en genç oyuncularından biri ve çözemeyeceği bir şey yok. Arizona gibi iyi bir takımda; Mannion ve Josh Green gibi iki prospect’in yanında ilk senesinde 16,1 sayı 8,6 ribaund statline’a ulaştı. GM’ini bulursa (mesela Danny Ainge) şaşırtıcı denecek kadar yukarıdan seçilebilir. Valla  Obi Toppin’den daha iyi bir yere gelirse şaşırmam. Steal potansiyeli var. Ayrıca tipi Zack de la Rocha’ya benzediği için ayrı bir sempatim var. 

Benzediği oyuncu: Şutu olan Taj Gibson

30) Boston Celtics: Jalen Smith - C - Maryland

Geldik Boston Celtics’in ilk turdaki son pickine. Tabii ki bu son pick, diğer iki pickin nasıl seçileceğinden doğrudan etkilenecek. Özgür Abi ve ben ayrı ayrı birer kısa yatırımı yaptığımıza göre Celtics’in ana rotasyonundaki büyük boşluk olan uzun bölgesine ekleme yapmanın zamanı geldi.

Bence bu rol için Xavier Tillman’ı çok uygun görsem de Tillman için oldukça erken bir sıra. Riskle beraber kazancı da arttıracak bir seçim yaparak Jalen Smith’e gidiyorum. Jalen Smith, Jalen Smith’in en göze çarpan özelliği alan açabilen bir uzun olması. Tyler Zeller’a bile şut attırmaya çalışan Brad Stevens’ın bu özelliği seveceği aşikar. 

Hücumda yaptığı diğer işlere bakacak olursak en başta çok iyi bir perdeci olduğunu eklemek gerekiyor. Bu onu bir p&r silahına dönüştürecektir yaşı ilerledikçe. Per 40’ta maç başına 3.0 blok ortalaması tutturmasını da yine notlarımıza ekleyelim.

Onu Xavier Tillman’dan daha riskli yapan özellikleri var tabii. Öncelikle lateral hızı ağır, bu onun NBA’de ne kadar iyi bir pota koruyucu olacağını belirleyecek. Saçma sapan bir asist/turnover oranı var. Neredeyse sahada kalmasını engelleyecek kadar. NBA’e kötü bir takımda girerse kara delik olması muhtemel. Yine 6’10’’ boyu ve şuta yatkın oyun stiliyle iki pozisyon arasına sıkışmış olduğunu da ekleyebiliriz. 

Andırdığı oyuncu: Şutlu Thomas Bryant

***İKİNCİ TUR***
31) Dallas Mavericks: Vernon Carey Jr. - C - Duke
Mavericks etrafına takım kurulacak ikiliyi buldu. şimdi bunlara parça eklemek zorunda. İkinci tura kalan her oyuncunun çok büyük yetenekleri olduğu gibi gerçekten katlanılamaz defektleri de oluyor ki bu sıraya düşüyorlar. Buradan çok büyük yeteneğe yatırım yapıp çok kötü olduğu konularda da standarda doğru bir gelişim beklemek anlamlı oluyor. Herkes herşeyi biliyor ve bu çocuklar 13 yaşından beri seyrediliyor. Mavericks ikinci tur il sıradan Duke’un freshmen uzunu Vernon Carey Jr seçiyor

Vernon Carey JR’ın en büyük sorunu kendini çok büyük oyuncu zannetmesi. Değil. Olabilir mi? evet. iyi bir takım iyi bir oyuncu geliştirme ekibi ve sakince sırasını beklemesini sağlıyacak aile /menajer ekibi ile evet. Carey patlayıcı bir çocuk pota dibinden Zion’vari hareketlerle biritebiliyor.Topu eline aldığında (alabilirse) ilginç bir sakinliği var ve savunmasının zaafını bekliyor ve bitiriyor.

Güzel bir şut mekaniği var bu onun şu anda çok iyi olduğu pick and roll’larının yanına pick and pop tehdidini; dolayısı ile spacing yaratma kabiliyetini de ekleyecek ancak… Oraya birazdan geleceğiz. Üçlük tehdidi var gelişecek.

Yüzü dönük oyunu fena değil boyuna göre tatlı bir ball handling’i var. pump fake’ler kullanıyor bir kaç post hareketi var. Ve Duke gibi iyi bir programda ilk yıl 18/9 rakamlarına ulaşmış bu çocuk. Faul almayı biliyor ama faul yüzdesi 70’in altında. Mutlaka geliştirmeli. Hucum rebond’unda hustle seviyor ve adeta Barkley’vari bir rebound sezgisi var.

Savunmada henüz çok ham pek de önemsememiş savunmayı şu ana kadar ama 3-4-5 switch etme upside’ı var. bir kaç korkunç sorunu sorunu var. Sağ eli tahta, sokakta oynarken yapılan savunma gibi solunu kapatırsan doğrudan tekliyor. Spacing yaratma kapasitesinden bahsettik ama çocuk maçı hiç görmüyor. boş oyuncu bulma pası sıfır o kadar kötü ki rakam bile alamayacak durumda. Doğrudan potaya kilitleniyor ve bazen çok kötü tercihlerle kalabalık savunmanın kucağına düşüyor Kısa kolları ile blokçuluk yapamaz ama fiziğini kullanmayı ve duracağı yeri öğrenirse güçlü kuvvetli ve çabuk. Savunmacılık upside’ı var.Ileriki zamanda drafttaki sırası yükselebilir. Bu sıralardan steal olabilir

Benzediği Oyuncu: biraz daha uzun Julius Randle
32) Charlotte Hornets: Paul Reed - PF/C - DePaul
Paul Reed, bu draft’ın önemli rol oyuncularından biri olma potansiyeline sahip. Yaptığı şeyleri çok iyi yapan ve modern oyunda yeri olan bir oyuncu tiplemesi. Kariyerinin ilerleyen günlerinde aşırı özel bir oyuncu olma potansiyeli pek yok ancak early-second kısmından da arkaya düşmeyecek kadar hazır bir paket.

21 yaşındaki Reed, üç senelik kolej tecrübesiyle beraber lige gelecek. Hazır bir oyuncu denebilir. Oldukça iyi bir savunmacı. Rakiplerine karşı fizik teması kesmeyen ve onları konfor alanlarının dışına çıkartan bir oyuncu. Toplu rakiplerini savunmanın dışında zayıf taraf savunmasında da ne yapacağını bilen bir isim. Bir de bunları sahip olduğu iyi dikey zıplama yeteneğiyle de pekiştirince ortaya neredeyse tam paket bir uzun savunmacı çıkıyor.

Ancak onu sınırlandıran birçok eksiği var. Öncelikle hücumda özel bir rol çizemiyorsunuz. Şutör, pasör ya da önemli bir post silahı değil. Hücumda faktör olacak bir oyuncu olmayacak. Boyu 6’9’’. Sahada kaldığı zamanlar illa yanında başka bir uzun oyuncu arayacaktır. Takımların savunma disiplinini arttırmak istediği zaman 4 numaradan süre vereceği, iyi rol oyuncusu tiplemesinden çok da ötede bir potansiyeli yok. Ama bu rolü en iyi oynayan oyunculardan biri olabilir. 

Andırdığı oyuncu: Pasör olmayan Grant Williams
33) Minnesota Timberwolves Tyler Bey - F - Colorado
Tyler Bey NBA’da iyi bir rol oyuncusu olacağı kesin olan bir oyuncu. Savunmada aklınıza gelen herşeyi standart üstü yapan bazı konularda ise contender takımlar dahil hemen üretim yapabilecek bir herif. Weak side savunmasında cin gibi. Göründüğünden daha güçlü acayip atlet ve ayak çabukluğuna sahip. 1 den 5’e kadar tüm oyuncuları switch edebilecek bir oyuncu. Hepsinin önünde kalır ince fiziğine karşın kimse onu itemez ve üstüne gelen herkesin blokla elinden topu alır. Blok konusunda o kadar acayip bir oğlan ki bazen sineklikle blok yapıyor gibi.Savunmada kaydadeğer bir eksiği yok.

O kadar ki Colorado bunu uzun gibi oynatmış ama bu çocuğun fark yaratacağı yer kısa forvet pozisyonu. Yüzü dönük oyununa biraz daha cephane katması lazım post up’ta güvenilir bi sağ hook’u var ve bunda belli yüzdeye ulaşmış. Potaya yakınken acayip bir bitirici ve ayıcılığa falan karnı tok çocuğun. Gerektiğinde de boş adamı buluyor. sıçradığında çok çok yukarı kalkıyor ve çok güçlü vuruyor.

Hucumdaki temel sorunu şutu çok istikrarsız. Şut mekaniği bence o kadar da kötü değil gelişim upside’ı var ama şu anda son derece yetersiz. (Kawhi için de aynen bunlar söyleniyordu), baskı altında çok top kaybı yapıyor tuzaklara düşüyor. Gelişebilir. Oğlanın başkaca da bir kusuru yok. Şutunu geliştirirse her NBA takımının kadrosunda kolayca yer bulabilecek hatta yıldız olmaya bile yolu olan bir oyuncu. Çok beğendiğim bir adam gelişmezse yazık olur.

Benzediği oyuncu: Taiwan malı Shawn Marion
34) Philadelphia 76ers: Desmond Bane - TCU - PG
Desmond Bane, bu senenin “Malcolm Brogdon” seçimi olmaya aday prospectlerden biri. Tecrübeli bir prospect, yetenekleri modern NBA’e son derece uygun ve kendini alacak play-off takımına ilk günden itibaren katkı verebilir. Oturmuş yetenekleri ve olgun oyun stiliyle lige girdikten sonra kendisini tanımayanları şaşırtacak bir oyuncu.

Bane’yi modern NBA’e uygun yapan şeyler basit. Şut atabiliyor. Topu yere vurabiliyor. Savunmada da meziyetli bir oyuncu. Yayın gerisinden %43’le üçlük atıyor ve şutunu yaratabiliyor. Tepe pick&roll’u yönlendirmede tecrübeli bir oyuncu. Uzununu oyunun içine sokabiliyor. Yeterince iyi fizikli olmasa da savunmada pozisyon alması ve rakibin karşısında kalabilmesi oldukça iyi.

Onu NBA oyuncusu yapmaktan alıkoyacak şeyler yetenekleriyle değil fiziğiyle alakalı. Pota çevresinde fena olmayan bir bitirici olmasına karşın atletizm eksikliği sebebiyle potaya gidişlerde yetersiz kalıyor. İşin savunma kısmında da Ja Morant ya da De’Aaron Fox gibi über atlet rakiplerine karşı neler yapabileceği soru işareti.

Andırdığı oyuncu: Tremont Waters ++

35) Sacramento Kings-Jordan Nwora-F-Louisville
Evet Sacramento Kings Hield ve Bogi ile  iki çok çok iyi şutöre sahip ama bu oyunculara alternatif bir wing ihtiyacı her zaman var. Harrison Barnes artık uzun oynuyor ve bu rotasyona alternatif bir kanata ihtiyacı var. Kings 35. sıradan Louisville Cardinals’in geçen yılki istatistik lideri  3. sınıf öğrencisi Jordan Nwora’yı seçiyor. 

Jordan Nwora belli ki öyle veya böyle NBA’de veya Euroleague’de basketboldan para kazanacak olan; dünyamızda yer alması oldukça muhtemel bir oyuncu. İyi yaptığı şeyi gerçekten çok iyi yapan adamlardan. İyi yaptığı şey şut atmak. Hunharca yapıyor. Sınıfının en iyi catch and shoot oyuncusu bence ve bunu çok derin bir range’den yapıyor. Şut konusunda portföyünde hemen her şey var. Step back'ler,iki dribling shoot’lar, post’ta aldığında drop step üstü şutlar, ayakları hep kurulu, çok da süper olmayan formuna karşın topu elinden çabuk çıkarması ile hücumda şutu bulan ve sokan bir adam. Yine de kendi şutunu daha uzun ve daha çabuk NBA forvetleri önünde bulabilecek mi belli değil çünkü isolation oynarken gülünç hatalar yapıyor.  hücum reboundlarında hep var oyunun bu kompartımanında çabuk düşünüyor ve verim veriyor.

Güç seviyesi orta, biraz güçlenirse hiçbir savunmacı onu kolay kolay itemez. iyi bir pasör değil tembel pas atıyor, yüksek dribling yapıyor ama bunlar düzeltilmesi mümkün kusurlar. Pozisyonuna göre boyu iyi atletizmi kötü. topsuz savunmada fena değil ama toplu adam tarafından çok kolay geçiliyor. Savunmada reboundlar dışında (burada istatistiği iyi) bir faktör değil henüz. Alınabilecek bir risk. Daha yukarıdan da gidebilirdi ama bazı kilit maçlardaki performansından dolayı ikinci tur başına kaldığını okudum. 

Jae Crowder eksi savunma diyecektim ama daha iyi benzetme buldum

Benzediği oyuncu: Keith van Horn

36) Philadelphia 76ers: Grant Riller - PG - Charleston
Sixers büyük ihtimal burada 34 ve 36. sıra picklerinin ikisini de seçmeyecektir. O yüzden 34. sıra seçimini yaparken göz önünde bulundurduğum “tecrübeli - handler - şutör” kriterlerini bu seçimde de uyguluyorum ve Grant Riller’ı seçiyorum.

Grant Riller, Bane’den daha farklı bir oyuncu tabii ki. Bane, bir top yönlendirici olarak göze çarparken Riller, çok temiz bir spot-up şutörü. Bu özelliği sebebiyle Simmons-Embiid-Harris üçlüsüne sahip Sixers’a daha çok uyabilir. Küçük fiziğiyle beraber çabukluğuyla birlikte potaya gidebilen de bir oyuncu. Skorunu da kendisi yaratabiliyor. 

Ancak Bane’ye oranla daha büyük soru işaretleri var. Öncelikle yaşı. Önümüzdeki sezon başladığında 24 yaşında olacak ki bu da prime’ını NBA’de rolünü bulmaya çalışırken harcayabilir anlamına geliyor. Diğeri de Charleston çıkışlı olması. Kolej seviyesinde bile yeterince test edilmiş değil. Son olarak da oyun stilini değiştirmeli ve topu domine eden bir skorer yerine savunmada efor sarf eden bir savunmacı olmalı.

Andırdığı oyuncu: Prime Bobby Dixon
37) Washington Wizards: Cassius Winston - G - Michigan State
Veteran NBA fanları için eski güzel günleri hatırlatan, olskool tip bir saha generali point guard Cassius Winston. Adını üç senedir bildiğim ama son iki senesini yakından izlediğim; her maç oyununun üzerine bir şeyler koyan, Spartans ile kazanılabilecek epeyce bir şahsi ödülü toplamayı başaran namuslu bir basketbol oyuncusu.

Hücumda son derece uyanık, sahadaki herkesin pozisyonunu görebilen, bunun yanında maçtan sonra tribünde sosisli satan adamın tşört rengini size söyleyebiliecek kadar oyun algısı yüksek bir herif. Her iki yanına da drive edebiliyor, iki eliyle de bitirebiliyor. güzel bir floater’ı var.  Şutu her yerden ve her şekilde ve yüzde ile sokuyor. Yüzdeli bir faul atıcısı; kendisini tutan oyuncuyu geçebilirse Bogdan Bogdanovic gibi onu sırtına alıyor ya faul yaptırıyor ya da ondan aldığı hızla bitiriyor. Koşan adamı da saklanan adamı da görüyor. Ciddi asist rakamlarına ulaşabilir.

Evet belki Ja Morant gibi fancy asist’ler yapıyor ama seçeneklerinin arasındaki en doğru ve verimli pası buluyor. Ball handling’i gayet iyi ve ciddi spilitler yapıp savunmayı darma duman edebiliyor. Pick and Roll’da içe de dışa da dönebiliyor ve dengesiz savunmaya ceza kesebiliyor. Takım savunmasında sezgisel olarak birşeyler yapmaya çalışıyor ama birebir savunmada çabuk guardlar tarafından geçiliyor, güçlü kısalar ise bunu sırtına alıp potaya götürüyor.

Kısa, hantal ve atletik açıdan son derece yetersiz bir adam bu. Savunmada 3 numara switch etmesi mümkün değil. Bu durumlarda adeta bir Isaiah Thomas çaresizliği görüyorsunuz. Hücumda fiziksel temasla karşılaşıldığında bitiremiyor.Bunu gören takımlar son senede sürekli switch ederek baya bir etkisizleştirdiler. NBA’de bunlarla daha fazla karşılaşacak. Çocuğu seyrederken hücumda kısa bir paul pierce, savunmada ise IT izliyormuşum gibi hissediyorum. Güçlenmeli. Savunmada limitli olsa bile bir miktar upside’ı var. NBA’deki rolu şimdilik back up point Guard. Fred Vanvleet

Benzediği oyuncu: MSU’daki oyun stili ve yetkilerine bakarsak Kyle Lowry
38) New York Knicks: Devon Dotson - G - Kansas
İkinci turdan seçim yaparken artık genel paket yerine en iyi yaptığı şeyi ne kadar iyi yapabildiğine bakmaya başlıyor takımlar. Devon Dotson da bu yüzden ilk turdan arkaya sektiği bir senaryoda draft’ın derinlerine kadar kayabilir. Dotson’ın 20-30 arasından gitmesine şaşırmam ancak bu mock’ta neredeyse 40. sıraya kadar düştü.

Devon Dotson’ın en iyi yaptığı şey savunma. Toplu ve topsuz savunmada oldukça iyi. Güçlü fiziğiyle rakibinden teması kesmemeyi başaran ve skorer oyuncuları tuttuğu zaman onları maçtan koparabilen bir oyuncu. Bunun yanında frame’i ve çabukluğuyla potaya patlayabilen ve pota çevresinde güçlü bitirişler yapabiliyor. Topu yönlendirme konusunda kötü değil ancak oyununun eksikleri NBA’de bu özelliğini gösterememesine sebep olabilir.

Devon Dotson’ın eksiklerini saymamız gerekirse 1’den 10’a kadar şutunu yazmamız gerekiyor. Şutunu yaratamıyor. Şutunu yaratamadığı için yarı sahada skor üretebilmek için potaya gözünü kapatıp dalması gerekiyor. Spot-up şutu da pek iyi sayılmaz. Bununla beraber şut stili de çok kötü. Şutunu geliştiremediğini düşündüğümüz bir gelecekte NBA’de tutunması da kolay olmayacak çünkü 6’2’’ fiziğiyle NBA’de lockdown savunmacı olmak da zor.

Andırdığı oyuncu: Biraz kısa Frank Ntilikina
39) New Orleans Pelicans: Kira Lewis Jr - G -Alabama
Bu son derece kişisel bir draft sıralaması olduğu için Kira Lewis bu kadar aşağıya kaldı yoksa vaadettiği potansiyel çerçevesinde ilk 20’den gidebilecek bir oyuncu. -Böyle tipleri çok seven Sacto veya Cleveland gibi kek bir takım çıkmazsa lotarya zor-

Atletizmi gayet yeterli, müthiş bir catch and shoot oyuncusu, ball handling’i fena sayılmaz potaya doğru agresif ve acayip hızlı bir çocuk. O kadar hızlı ki dengi D’aaron Fox falan denebilir. NBA’de hem bu kadar hızlı hem de bu kadar çabuk oyuncu pek yok.  Bu çocuk drive etmeye başladığında önünde kalamazsınız yardım getirmek zorundasınız ancak iyi bi vücut kontrolü var ve kontağa rağmen bitirebiliyor. Pas kabiliyeti kötü değil ama iyi de değil. Verilmesi gereken pası veriyor, tüm yeteneğine rağmen illa atacağım diyen bir oğlan değil.

Ancak şurası kesin ki klasik anlamda bir PG olamayacak oyunda olan bitenin çok da farkında değil ve oyunun metronomunu hissedemiyor dolayısı ile ayarlayamıyor da. Kalbinde bir finisher. Hızına çok güveniyor bazen yaradana sığınıp ya allah diye dalıp savunmacıların içinden geçmeye çalışıyor. Fiziksel olarak zayıf güçlenmeli. Savunmada hızıyla birebir savunmada sorun yaşamaz ama switch edildiğinde  bu fizikle varlık gösterme ihtimali yok.

NBA kısaları köpek balığı gibi kan kokusunu anında alırlar. maç boyu bu çocuğu işlerler. Kendi şutunu yaratma konusunda ciddi sıkıntısı var ve bu bence NBA geleceği kariyeri ve dolayısı ile alacağı kontratlar konusunda savunmadaki problemlerinden daha önemli bir sorunsal. Perimetrede ayağı kurulu şuttan başka pek de bir üretimi yok. Çalışmalı. Yaşı küçük ve her sene birşeyler koyuyor. Acayip bişey de olabilir kaybolup gide de bilir. Kendi elinde ama umut var. ileriki dönemde ilk tur sonlarına doğru yükselebileceğini düşündüğüm bir oyuncu. Zaman onun lehine işleyecek.

Benzediği Oyuncu: Tipi Ja Morant’e benzeyen Dennis Schroeder

40) Memphis Grizzlies: Robert Woodard - F - Missisippi State
Robert Woodard, çok tipik bir “iyi ikinci tur seçimi” prospecti. Çok büyük olmayan ama yeteneklerini test edebilmesine yarayan bir okuldan geliyor. Kolejden beri topsuz oyununu geliştirmiş bir rol oyuncusu. Fiziği NBA’e uygun ve oyununda olgunlaşacağı çok nokta var.

Robert Woodard’ı NBA oyuncusu yapacak bir numaralı özelliği oyun zekası. Hücumda topsuz oyunda sahada nereye hareket edeceğini iyi biliyor. P&R’ın zayıf tarafındayken relocation işini çok iyi yapıyor ve yine zayıf taraftan çok iyi zamanlamalarla potaya cut ediyor. Atlet bir oyuncu ve pota çevresinde de iyi bitiriyor. %43’le üçlük atıyor ve orta mesafeye kadar da topla delebiliyor. Bunlar hep uzmanlaşıldığı zaman size NBA’de ekmek yedirecek özellikler.

Oyununun eksi taraflarında ise doğal bir şutör olmaması var. Serbest atış çizgisinden %64’le atıyor. Topu eline verdiğiniz zaman top kaybı yapması muhtemel ve lateral çabukluğu da atlet NBA kanatlarıyla başa çıkmak için yeterli değil. Ancak şutunu istikrara kavuşturup top kayıplarını minimize ederse uzun yıllar play-off takımlarında rol ve süre alan bir NBA oyuncusuna dönüşebilir. 

Andırdığı oyuncu: PJ Washington’ın kötüsü, Patrick McCaw’un iyisi
41) San Antonio Spurs: Mamadi Diakite - C - Virginia
Kazanan bir takıma adının kimsenin bilmediği bir adam olarak girip her sene istatistiklerini yükseltmiş, az top kullanan savunma ağırlıklı bir takımda(geçen yılın NCAA şampiyonu) 13,7 sayı 6.8 ribaund ortalamalarına gelmiş ve takımın ana oyuncularından biri olmuş bir uzun. Çok çok güçlü görünmemesine rağmen kimsenin itip kakamadığı, pick and roll ve pop tehdidi olan; akan oyunda potaya doğru acayip bi çabukluğu ve patlayıcılığı olan, şut formu çok iyi ve yüksek yüzdeli sokan; range’i ise her yıl uzayan, spacing yaratabilecek modern nba uzunu. Hareketli, çabuk, motor’u çok iyi, şutunu sokan, IQ’su yüksek ve farkında bir adam. Hücumdaki tek eksiği top ona döndüğünde yüzüdönük bir birebir oyunu ve kaydadeğer ve güvenilir post hareketleri olmaması ama çalışma ahlakı ile buralarda gelişeceğine kesin gözle baktığım bir herif. Dribling üstü yaratıcılığı yok buraya yatırım yapmalı.

Geçen yılki March Madness’daki Diakite ile bu seneki Diakite arasında % 50 performans farkı var. Gözlerime inanamadım herifteki gelişime bu işten ekmek yiyecek belli. Savunmada ise herşeyi yapabilen bir defensive ace çocuk. Ateletizmi ve çabukluğu ile süper bir çember savunucusu ve süper bir blok zamanlaması var. Kör noktalardan çok çabuk geliyor ve savunmada yüksek iq ile oynuyor. Düzelemeyecek sorunu boyu modern big için biraz kısa bu da şut range’ini uzatması mecburiyetini doğuruyor. Düzeltebileceği eksikliği ise halen güçsüz üst vucut çalışmalı, böylece hücumda pick and roll’larda fiziksel teması absorbe edebilecek güce ulaşmalı.savunmada ise Embiid falan gibi öküzbaş NBA uzunları tarafından sürüklenmemeli.

Topu içeride aldığı zaman pas kanallarını görmekte sorun yaşıyor. Üzerine düşmesi gereken bir başka alan da bu. Özetle yaptığı şeyleri çok iyi yapan eksik olduğu epeyce konuda gelişme göstermesi gereken bir modern NBA uzunu adayı. Kesinlikle alınabilecek bir risk. bu sene March Madness iptal olmasa ilk turu göreceğine kesin gözle baktığım bir oyuncu ve bu seneki steal adaylarımdan biri

Benzediği Oyuncu: Şutu olan Bismack Biyombo
42) New Orleans Pelicans: Abdoulaye Ndoye - F - Cholet
Abdoulaye N’Doye… Bu draft’ın en büyük “second round steal”i adayı. Kolay kolay kimsede göremeyeceğiniz oyuncu paketi onun tavanını neredeyse gökyüzüne değdiriyor. Ancak eksiklikleri de onu bir NBA oyuncusu olmaktan alıkoyabilir. 

N’Doye’nin fiziğine baktığınız zaman aklınıza Sekou Doumbouya ya da Antetokounmpolardan biri gibi sert, atlet, yırtıcı ama doğal yetenek konusunda sıkıntılar yaşayan bir oyuncu tiplemesi gözünüzün önüne geliyor. Ancak N’Doye bunun aksine kuğu gibi zarif ve çok yumuşak dokunuşlara sahip bir prospect.

N’Doye’yi tanımlarken 6’7’’’lik bir oyun kurucu demek yanlış olmaz. Bir kanat yaratıcısı demiyorum, buna dikkatinizi çekerim. Pick&roll’u iyi yönetebilen, pas zamanlamalarını iyi yapan ve heyecan verici paslar atabilen bir oyun kurucu. P&R’ı kendisi için oynadığı zaman da pota çevresinde uzun kollarıyla ve yumuşak dokunuşluyla rahat bir bitirici. 6’7’’ fiziğiyle kısa rolleri oynayabildiği için otomatik bir hücum rebound’u, ters eşleşme ve savunma rebound’uyla gelen geçiş hücumu tehdidi.

En büyük eksisi yaşına göre olgun bir oyuncu olmaması. Önümüzdeki sezon başladığı zaman 23 yaşında olacak ve NBA’de hedefe giden bir takımda rol almak için yeterince uygun mu soru işareti. Oyununa dair en büyük eksikliği ise şutunu yaratamıyor olması. Bunun onun pas açılarını da potaya gidişlerini de sınırlandırıyor. 

Andırdığı oyuncu: Brandon Ingram 
43) Sacramento Kings: Xavier Tillman - C - Michigan State
İkinci turun steal adaylarından biri daha. Mücadeleci, çabuk, ball handling’İ yeterli, hızlandığı zaman potaya doğru patlayan pota çevresinde etkili potadan uzaklaştıkta sayı etkisi düşen ama inanılmaz bir oyun sezgisi ve pas kabiliyeti olan, oyun içerisindeki en uygun adamı bir guard kadar etkili ve çabuk görebilen kalıplı kalın bir uzun. Potaya yakınken vucudunu çok iyi kullanıyor ve bitiriyor. Oyun zekasından dolayı şu anda gayet iyi bir pick and roll tehdidi ve roll’da pası alabilirse leblebi gibi sayı atar.

Hücumdaki temel problemi şutu girmiyor. Bence formu güzel gelişebilir gelişirse de pick and pop tehdidi haline gelir ve takımına spacing katkısı yapar ve girdiği takıma doğrudan katkı verir. Bazen hızını kontrol edememesi yaptığı hücum fauller, topu eline aldığında yaradana sığınıp yürümesi ve savunmanın kucağına düşmesi ve rebound sonrası kendi sahasında ilk pası verirken yaptığı top kayıpları gibi kategorik sorunları var ve hücumda sırtı dönük hareketleri yeterli değil  ama onu bu sıraya indiren şey biraz undersized olması ve şut tehdidi olmaması.

Şutu sokabilse small-ball oynayan her takımda rol bulur. İyi bir şutör için süper bir takım arkadaşı olur. Bu oyuncunun asıl satın alma noktası çok iyi bir savunmacı olması. Aşağı yukarı savunmada her şeyi yapıyor ribaund blok top çalma istatistikleri gayet yeterli. Akıllı bir herif olduğu içi pas kanallarını iyi okuyor. Bu sebeple (çabukluğundan da dolayı) 3-4-5 switch edebilir. Oyununda ufak tefek düzeltmeler yapabilirse taraftarın sevdiği, ufak işleri yapan girdiği her an katkı veren ağır işçi; namuslu bir uzun olarak uzunca bir kariyere sahip olma ihtimali var. Gerçekte bu oyuncunun kontratını ve NBA tier’ini şutunu ve faul atışlarını ne kadar geliştirebileceği belirleyecek.

Benzediği oyuncu: Kalın bir Montezl Harell

44) Portland Trail Blazers: Udoka Azubuike - C - Kansas
Portland Trail Blazers’ın kadronun her tarafından hazır oyuncuya duyduğu ihtiyaçtan bahsetmiştik. Onlar için bu ikinci tur pick’i hatta muhtemelen UDFA pazarı bile çok değerli olacak. O yüzden hem pozisyon olarak ihtiyaçlarından birine hem de masadaki en hazır oyunculardan birine gidiyorum.

Kansas’ın junior pivotu Udoka Azubuike. Azubuike çok klasik bir rim-protector tiplemesi. 7’0’’ boyu, 7’7’’ fiziği ve vertical yeteneğiyle potansiyelli de bir oyuncu. Tiplemeleri çaylakların çokça düştüğü hataya düşüp bol bol faul yapmıyor. Kansas’ta geçirdiği sezonlar kendisini bu alanda geliştirmesine yaradı. Ancak bu tip oyuncuların çoğunda olduğu gibi güçlü bir lob tehdidi. Damian Lillard’a karşı drop yapamayan savunmalara karşı ikincil bir tehdit olabilir.

En büyük sıkıntısı da tahmin edebileceğiniz gibi çizgiden. %50’nin altında serbest atış atıyor. Pasör de olamadığı için Azubuike’nin kısasıyla eşleşebilen ve switchleyebilen savunmaların zayıf oyuncusunu saklayacağı bir oyuncu olabilir. Bu da NBA’deki rolünü kısıtlayabilir. Çok iyi pota koruyucu olmasına karşın lateral çabukluğu da NBA seviyesinde test edileceği ve başarılı çıkmak zorunda olduğu noktalardan biri olacak.

Andırdığı oyuncu: Fakirin Whiteside’ı

45) Orlando Magic: Ashton Hagans - G - Kentucy
Ben bu çocuğu seçilebileceği en yüksek sıradan seçtim muhtemelen buradan daha düşük bir sıradan seçilecek veya undrafted kalacak ama çok iyi yaptığı bir kaç şeye kıyamadağım için isminin geçmesini istedim. Cassius Winston’ı saymazsak bu draftın en eski tip point guard’ı bu çocuk. Uzun süredir kafası bu kadar yukarıda basketbol oynayan bir yeni jenerasyon guard izlemedim. Sağına ve soluna yüksek hızla drive edebilen ve bu esnada sahadaki 9 kişinin yerinin de farkında olan ve doğru pası gören ve atan bir oğlan bu.

Dribling üzerinden yaratıcı ve ball handling’i NBA elite seviyesinde. çabukluğu ile defansın etrafından dolanıp drive üstü sayıyı veya en uygun pası buluyor ancak çok fazla pasa odaklı şutu yetersiz çünkü bu tarafına güvenmiyor. Savunmada istekli ve konsantre ciddi bir pas arası ve top çalma tehdidi var. Savunmada sivrisinek gibi rahatsız ediyor. Topu çalınca da transition’da genelde doğru kararı veriyor. Boyuna göre ribaund tehdidi var. Biraz ince olmasına karşın atletizmi fena değil. Üstte yazdığım gibi şutu iyi değil daha da önemlisi kendine güvenmiyor.

Top elinde ve gözler üzerindeyken daha iyi bir hucum seçeneği olmalı çünkü hemen hemen halihazırdaki tüm hücum yeteneği savunmaları belli bir oranda dengesiz yakalayabilme üzerine kurulu. Asist rakamları yüksek ama acayip top kaybı yapıyor ve asist/turnover ratiosu 1’e yakın. Kazanan takım oyuncusu olduğu iddia edilen bir oyuncuda kabul edilmez bir seviye bu. Bu arkadaş NBA’de var olmak istiyorsa şutunu istikrarlı hale getirmeli ve sokmalı, turnover adedini dusurmeli ve daha agresif olmali yoksa gidecegi yer undrafted kalip yaz ligi oynamak sonra da G-League de sürünmek gibi görünüyor. Ondaki gelişim potansiyeline inanan bir GM bulursa 40. sıranın üstunden gidebilir.

Benzedigi oyuncu: Daha az ahmak bir  Patrick Beverly… Aynen onun gibi gerçekte olduğundan daha iyi bir savunmacı olduğu düşünülüyor
 46)Boston Celtics: Killian Tillie - PF/C - Gonzaga
Killian Tillie, sakatlık yaşamasaydı şu draft’ın ilk 20’sinden kesinlikle kendine bir yer bulurdu. İnanılmaz bir yetenek. Ancak sakatlık geçmişi onu ikinci tur için bile bir kumar haline getiriyor ancak Jontay Porter kadar kötü durumda olmadığı için mid-second kısmından seçileceğini düşünüyorum.

Tillie konuşurken önce sakatlık geçmişini anlatmak gerek. Dizinden, ayak bileğinden, kalçasından, ayak parmaklarından ayrı ayrı ciddi sakatlıklar yaşadı. Özellikle dizi ve kalçası onun pozisyonunda ve fiziğindeki bir oyuncu için hayatiyken NBA kariyeri boyunca saatli bomba olarak gezecektir. Tabii heybesinde bu sakatlıkların getirdiği çabukluk eksiklikleri de bulunuyor.

Tillie’yi sakatlılarına NBA prospecti yapan şeylere bakacak olursak öncelikle çok zeki bir oyuncu olduğunu söylemek lazım. Sahada bazen hakikaten “sütlü Boris Diaw” izler gibi oluyorsunuz. Savunmada ve hücumda nerede duracağını, ne yapacağını çok iyi biliyor ve kalın fiziğini de çok iyi kullanıyor. 

Onu paket olarak ilk 20 yetenekten biri yapan şey ise skorerlik meziyetleri. Mükemmel bir şutör. Geçtiğimiz sezon yayın gerisinden %40’la üçlük attı ve bunu NBA menzilinden yaptı. Bununla beraber fiziğini kullanmasını bildiği için pota çevresinde de elit bir skorer ve bunu da %63’lük true shooting yüzdesine bakarak görebiliyoruz. Şut atabilen ve pasla delebilen uzunlara bayılan Brad Stevens’ın rotasyonunda sağlıklı bir Killian Tillie’yi isteyeceğine şüphem yok.

Andırdığı oyuncu: Dedik, Sütlü Boris Diaw
47) Chicago Bulls: Malachi Flynn - G - San Diego State
Malachi Flynn daha 22 yaşına gelmeden, oyununu -belki- NBA ama -kesinlikle-euroleague seviyesine getirmiş San Diego State Guard’ı. Top elindeyken kendinizi güvende hiseetiğiniz asist/ turnover ratiosu 3’e yakın, ofans ve defansta çok zeki, çabuk elleri olan  iyi bireysel ve takım savunmacısı, NBA 3 sayı range’i olan, sahanın her yerinden uzun mesafe kısa mesafe şut sokan, tatlı bir floater’ı olan gayet yeterli ve halihazırda sok oynat tipi bir NBA rotasyon guard’ı.

Pick and roll üretimi sebebi ile her takımın ikinci turun 40’larından sonra seçmek isteyebileceği bir oyuncu. Sorun şu ki bu oyuncu potansiyelinin % 80’ine ulaşmış bir çocuk ve bazı defektleri geliştirilmesi imkansız defektler. Örneğin boyu (ve wingspan’i) kısa ve atlet değil. İlk adımı NBA seviyesine göre yavaş. Temaslı oyunu sevmiyor. Skorer ama skorunun çok az bir kısmını pota altında temasla buluyor. Kendi fiziğindeki guardları evet perişan edebiliyor örneğin Iowa maçında Jordan Bohannon’ı dişine göre bulup denize dökmüş ama bol switch’li bir NBA oyununda hücumda da savunmada da etkisi çok düşecektir. Kaldı ki SDSU’da sınırsız yetkiyle oynayan bir adamdan bahsediyoruz. NBA’de ise girdiği 8 dakikada şut seçimi yapmak zorunda.

Tempo şütorü olduğu için Carsen Edwards’ın ilk seneki bocalaması gibi bir bocalama bekleyebiliriz. Hücumunun temaslı kısmını düzeltebilir, NBA’deki sınırlı süresinde kendine verilen sınırlı role göre gerekli ayarlamaları yapabilirse özellikle Memphis gibi young core’a yatırım yapan takımlarda süre bulabilir. Tüm takımların 2. tur shortlist’inde isminin olduğundan eminim.  Gelişimi konusunda bir şekilde bocalarlarsa süper bir Euroleague oyuncusu olacaktır. İsmini bir 10 yıl bir şekilde duyacağımız oyunculardan biri.

Benzediği oyuncu: Delonte West
48) Golden State Warriors: Peyton Pritchard - PG - Oregon
Golden State Warriors, önümüzdeki sezon şampiyonluk yarışına dönmek istiyorsa artık prime yaşlarını hafif hafif geride bırakmış yıldızlarını sezon içinde dinlendirebilecek, güvenilir ve hazır rotasyon oyuncularını kadrosuna eklemeli. Peyton Pritchard, tecrübesi ve Golden State sistemine uygunluğu ile hedeflenmesi gereken bir oyuncu.

Pritchard, önümüzdeki sezon bir ilk tur ve bir ihtimal lottery seçimi olacak olan Nico Mannion’ın size verebileceği her şeyi verebilir. Off-ball’da oynamayı kotarabilen ve oyunu okuyabilen bir skorer. Bunun yanında ikincil yönlendiricinizden bekleyeceğiniz ve isteyeceğiniz okumaları da saha içinde yapabiliyor. Bunlar NBA seviyesinde sınırlansa bile çok iyi bir şutör olması geçiş döneminde onu ligde tutmaya yetecektir.

En büyük sıkıntısı top dominant bir skorer olmasına karşın potaya gidememesi. Hem atlet değil, hem 6’2’’, hem de kanat genişliği 6’4’’ onu oyunun agresif olunması gereken kısımlarında eksik bırakıyor. NBA’de pozisyonunu savunmak için iyi bir savunmacı olmasını bekliyorum ancak switchlerde kesinlikle avlanacak oyunculardan biri olacaktır.

Andırdığı oyuncu: Jalen Brunson + daha uzun şut menzili?
49) Philadelphia 76ers: Luka Garza - C - Iowa
Gelişimini yıllardır gururla takip ettiğim, geçen sene March Madness’da biraz kendini gösterebilen ama draft listelerinde ilk yüzde bile olmayan evladım. Öyle bir senior yılı oynadı ki kendisini görmek istemeyenlerin suratına şamarı çarptı. Big Ten’de yılın oyuncusu oldu ve Wooden Award’ı finalde Toppin’e kaybetti ki bence Toppin’den daha net bir oyuncu şu anda kendisi. NCAA’lerin bu yılki en iyi oyuncusu.

Hücumda kaydadeğer hiçbir eksiği yok. Paint içinde inanılmaz yer kaplıyor pozisyon almasını biliyor. Pick and Roll’larda güçlü fiziği nedeni ile çok iyi bir screen’ci ve roll ve pop tehdidi var. Zaten roll’da savunmacıyı temas almak için beklediğinden kendinden daha atlet bir oyuncunun bu özelliğini kullanmasına izin vermiyor ve geniş omuzlarını yer açmak için çok iyi kullanıyor. Potaya yakın bitiriciliği kusursuza yakın iki elle de şaşmaz bir kesinlikle bitiriyor. Pop’da gayet yüksek yüzde ile şut sokuyor. Bunu son yıl geliştirdi. Şutu biraz elinden yavaş çıkarsa da formu güzel. Bundan daha iyi bir catch and shoot yüzdesi var. Hücumda son nokta/kara delik değil, makul pasları verebiliyor ve boş adamı buluyor.

Her maç her şeyini veriyor. hustle seviyor ve kendine nba kadrolarında bir yer bulabilirse ‘demir çene’ tipi ile fan favorite olacak. bundan 20 sene önce olsa bu skillset’i ile ilk üçten gidecek bir oyuncunun şu anda seçilip seçilemeyeceğini konuşmak ne kadar acayip değil mi. NBA’in dönüştüğü şekil tam olarak bu. Şutu olmayan Cherokee Parks veya Bryant Reeves’in hatta Eric Montross’un seçildiği sıralara bakabilirsiniz.

Bu paint dominantlığına ilaveten adam bir de forvet gibi şut sokup spacing yaratıyor buna rağmen yeri ikinci tur 40 üstü. Sebebi şu Luka Garza atlet değil, boyu ve kalınlığı ile dikine atletizmini bir şekilde örtecektir kaldı ki blok zamanlaması fena değil iyi bir reboundçu(özellikle hücumda) takım savunmasında işi götürür ama kendinden çabuk tüm oyuncular yürüye yürüye kendini geçer. Dolayısı ile bir NBA 4 numarasını bile tutma ihtimali -tüm iyiniyetine gayretine rağmen- az.

Kendisi savunmada paint dışına çıkmıyor olmalı. Çıktıkça birebir kaldıkça savunmada yük olacak. Stretch 4 oynayabilmesi için bu tarafını geliştiriyor olmalı. yoksa Modern NBA’da kıçını yırtsa(ki her zaman yırtıyor) yeri yok. Aynı sorunları hücumda da vardı ama çalıştı düzeltti. Savunmada da çabukluğunu en az % 30 arttırmalı ki iş yapsın. NBA’deki geleceğini burası belirleyecek yoksa Euroleage’de görürsek şaşmayalım. March Madness oynansa en az 10 sıra yukarı çıkacağından emin olduğum bir adam. 

Benzediği oyuncu: NBA’deki ilk yıllarındaki Brook Lopez agresifliği ve şimdiki Brook Lopez şutörlüğü... Nikola Vucevic+ agresiflik - savunmada pozisyon bilgisi


50) Indiana Pacers: Joe Wieskamp - F - Iowa

İkinci turun rol oyuncuları sıralamalarında artık. Bununla beraber belli noktalarda uzman olan oyuncular kendini yukarı itebiliyor. Bunlardan biri de Joe Wieskamp. Takımı arkadaşı Luka Garza dikkatleri üzerine çekse de Joe Wieskamp da iyi bir NBA oyuncusu olmaya aday.

Wieskamp'ın en iyi yaptığı şey şut atmak. Çok net bir zayıf taraf şutörü. %39'la isabet buluyor. Ancak oyununun sadece şut üzerine olduğunu söylemek doğru olmaz. Hücumda oyunu doğru okuyabilen ve doğru pasları bulabilen bir oyuncu. Maç başına 1.9 asist ortalaması tutturuyor. Ayrıca fena olmayan bir rebounder. Sahada kaldığı müddetçe takımının başını çok ağrıtmayacak bir oyuncu.

Ama bundan çok fazlası var mı? Pek yok.
Andırdığı oyuncu: Cam Johnson
51) Oklahoma City Thunder: Yves Pons - G - Tennessee

Geldik draftın düşük risk yüksek getiri sıralamalarına. GM olsam bu sıralardan seçtiğim oyunculardan bugün bir beklentim olmayabilir. iyi bir veya birkaç g-league veya avrupa sezonuna hazır olurum. Yves Pons Tennessee gibi kral bir basketbol progamında kendini ancak 3. yıl bir miktar gösterebilen bir kısa/uzun forvet.

Yaşına ve 3 yıl böyle bir programda yer almasına karşın hala o kadar ham ki buna kafa takılınırsa kolaylıkla undrafted kalabilecek bir adam(mümkün bu senaryo) NCAA’lerin en acayip atleti olabilir bu çocuk. çift ayakla sıçradığında korkunç bir yere yükseliyor. Boyu 1.98 ama kolları çok uzun. Çabukluğu çok iyi ve Modern NBA’de en önemli şeylerden biri olan swithch edilen savunmada 1-den 4’e kadar herkesi savunabilir. Elleri çabuk, ribaund upside’ı var. çok çirkin görünse de sıçrayarak soktuğu bir şutu var ama bunu mutlaka iki ayağını yanyana getirerek ve bir fake ile kurduktan sonra sokuyor. ince fiziğine rağmen itilip kakılmıyor takım savunmasında yeterli.

Sorunu hala çok ham olması. Sadece sol elli, Topsuz oyun bilmiyor, topla yetersiz, ball handling’i bir forvet için zayıf. topla yaratmada üretimi yok. Top kendisinde değilken kat fln bilmiyor aynen bir uzun gibi potaya doğru gidiyor. Bu çocuğu seçecek olan takım savunması için seçecek ve hücumda faktör olup olmayacağını görecek. Şöyle ki sadece savunma için seçilen ve NCAA tarihinin en iyi kanat savunucularından biri olan Matisse Thybulle’un NBA içindeki yeri ortada.

Bu çocukta yapılacak iş, seç ve oynayacağı bir yerde gelişmesini takip et olmalı. Ben kendisinin yerinde olsam adımı drafttan çekip bir yıl daha Tennessee ile oynardım ki bu hala mümkün bence çünkü katılırsa sırası 50+ ya da undrafted olmak gibi görünüyor.

Benzediği oyuncu: Zhaire Smith
52) Atlanta Hawks: Joel Ayayi - SG - Gonzaga
Eğer coronavirüs salgını olmasaydı Gonzaga Bulldogs, Mart Turnuvası’na girecek dört seribaşıdan biri olacaktı. Bunda daha önden seçilen Tillie’nin payı büyük olsa da takımın geri kalan kısmında da NBA oyuncusu olmaya değer yetenekler var.

Fransız Joel Ayayi de bunlardan biri. Ayayi, oldukça tipik bir skorer iki numara izlenimi veriyor. Oyununun en kuvvetli yönü dribling üzerinden bulduğu skor. Daha çok süre ve rol aldığı sophomore sezonunda saha içinden %48.3’le isabet bulmuş. Oyununu skorunu yaratma üzerine kuran bir skorer için fena değil. Bununla beraber iyi de bir atlet. Savunma reboundlarında ve rakibin karşısında kalmada meziyetli bir oyuncu.

Oyunun en büyük defosu ise sürekli kendine oynamaya çalışması. NCAA-NBA geçişinden en azından ilk sene bu sene Carsen Edwards’ın yaşadığı sıkıntıyı yaşayacaktır. Bununla beraber rakip savunmayı serbest atış çizgisine kadar deliyor ve şutunu çok güveniyor. Bu onun serbest atış alma sayılarını çok aşağıya çekiyor. Oyun stili buyken kolejde Petrusev ve Tillie gibi meziyetli uzunlarla beraber sahada kalmış olması da gözümüzü boyamış olabilir.

Andırdığı oyuncu: Sıkıcı Fransız-Fransız benzetmesi ama Rodrigue Beaubois
53) Sacramento Kings: Immanuel Quickley - G - Kentucky

Çok iyi bir basketbol programının kendisine verilen skorer kısa rolünü hakkıyla oynamış çok iyi istatistikler yapmış bir oyuncusu. Point Guard fiziğinde olmasına karşın katil içgüdüsüne sahip bir tempo şutörü. Topu vücudunun önünden çıkardığı için iyi sayılmayacak bir şut formuna karşın çabuk çıkarması ile savunulması güç bir şutu var. Üstelik sadece catch and shoot da değil kendi şutunu yaratmak için hesitation’ları ve step backleri de var. Çabukluğu ile adam geçip şutunu ve floater’ı buluyor. Doğal skorer. Pası ya çok basit oyunla seçen ya da havadayken arayan bir kısa (ki isterse düzeltecek bir yeteneği de var) ama Kentucky’de iki iyi pass first guard’la oynayınca gerek kalmamış. Oğlanı her topta potaya saldırtmışlar.

Fiziksel temas sevmiyor fena olmayan bir size’ı ve wingspan’i olduğu için biraz güçlenirse kendinden uzun savunmacıları ekarte edebilir.Hep kolay sayıyı seçmiş. Drive’larda faul almaya fazla şartlı bu bazen top kayıplarına sebep olabiliyor. Bir "İspanyol halk dansı" olan faul alma sanatı’nda neredeyse Barcelona altyapısından yetişmiş gibi. Savunmada tüm çabukluğunu ve kol uzunluğunu kullanıyor. iyi bir bireysel ve takım savunmacısı. Birebir savunmada Marcus Smart gibi rakibini bezdiriyor ve hep karşısında. Ribaund’çuluğu fena olmasa da blok ve top çalma istatistiği zayıf. Savunmada fark yaratan noktası, rakibi bozmak üzerine.

Çok iyi bir faul atıcısı. Ben Gordon’a benzetiyorlar evet benzediği yerler var ama Ben Gordon trafik içinde güle oynaya sayı bulan bir adamdı. Bunda şimdilik öyle bir özellik yok. Şut ata ata tempo bulan bir arkadaşımız. Bu size’la point guard oynamak zorunda ama üzgünüm PG ile ilgisi yok. Pure 3 and D kısa arayan bir takım olursa daha yukarıdan 2. turun başlarından gitme ihtimali var. NBA’de var olacağını düşünüyorum. Buralara kalırsa net steal olacak

Benzediği Oyuncu: Alaskan Assasin Trajan Langdon
54) Golden State Warriors: Corey Kispert - F - Gonzaga
Evet bu seçimle beraber NCAA’de Gonzaga izlemekten çok keyif aldığımı anlamış olmanız lazım. Eğer draft’tan çekileceğini düşünmeseydim Filip Petrusev’i de sağda solda bir yere yerleştirirdim. Ancak Kispert sırf Gonzaga sevgimden değil, cidden masada Warriors’a en çok uyacak oyuncu olmasından dolayı mock’ta kendine yer buldu. Gelin sizi ikna edeyim.

Öncelikle Corey Kispert’in ne kadar temiz bir şutör olduğunu anlatmaya lüzum bile yok onu seyreden herkes bunu görebiliyor. Temiz stile sahip %43.8 yüzdesiyle atan bir şutör. Şutunu perdelerden çıkarak da atabiliyor. Bu hakikaten önemli. Pick&roll’un ikincil aksiyonuna girdiği zaman forvetten yapması gereken okumaları yapabiliyor ki buu da onu çok uygun bir Steve Kerr oyuncusu yapıyor. 

Gonzagalı beyaz bir şutör olarak tahmin edebileceğiniz zaafları var. Handling’i hakikaten zayıf. Eğer kendine pull-up yada pas opsiyonu bulamazsa top birden elinden canlanıyor. Yeterince atlet yada yeterince fizikli olmadığı için kariyerinin hiçbir gününde elit bir savunmacı olmayacak. Ancak şut özelliği onu bu sınıfın seçilen oyuncularından biri yapmaya yetecek kadar iyi.

Andırdığı oyuncu: Joe Harris 



55) Brooklyn Nets : Nick Richards - C - Kentucky
Bu draftta seçtiğimiz 4. Kentucky oyuncusu Nick Richards. Liseden geldiğinde top 20 yetenek içinde görülen Richards kolejdeki ilk iki yılında çok az süre bulabildi. Bunun sebebi de Calipari’nin elindeki kadroya uygun PJ Washington’la small-ball oynatma kararıydı. Bu dönemde draftlar için adı bile geçmiyordu. Kolejdeki 3. senesinde süre buldu ve bu seneki Kentucky performansında önemli rol oynadı.

Atletik çok yukarı sıçrayabilen ayağı çabuk bir center ve 22,5 yaşında olmasına karşın hala gelişiyor ve bazı NBA GM’leri tüm handikaplarına karşın bu çocuğun atletizmi ve çember koruyuculuğu potansiyelini almak isteyebilir. Hücumda pick and roll’daki devrilmeler, cut üzerinden tepeaşağı hızlanarak bulduğu sayılar ve kısa mesafeden attığı hooklar dışında pek de bir numarası yok. Upside’ı var mı? var galiba. şut formu tatlı ama ona bu görevi vermemişler. Faul yüzdesi .73 bu şut potansiyelini göstermesi açısından önemli.

Calipari ile çalışıyorsanız denileni yapacaksınız yoksa oturursunuz. Savunmada biraz güçlenmesi durumunda yapamayacağı hiçbir şey yok. 2-5 arası herkesi switch edebilir. Biraz da duracağı yeri ve rotasyonları öğrenecek ki bunu NBA savunma asistanları adamın kafasına çakarlar. Yeter ki oğlan yapmak istesin. Hücumda ise bir kaç post up numarası ve pick and pop şutu eklerse bu arkadaşı iyi bir NBA kariyeri bekliyor olabilir. Şu anda verebileceği katkı; aldığı sürede savunmada tozu dumana katmak ve birkaç putback yapmak. Ben olsam draft and stash yaparım.

Çünkü gelişme eğrisi gösteren bir adam. Bu senenin Turnuvasının iptal edilmesine en çok üzülen birkaç adamdan biri olabilir çünkü geçen yıl kimsenin sallamadığı bir adamken bu sene karanlıktan kafa çıkardı ama Senior sezonuna da kalmak istemedi. Belki son senesini okuma kararı alabilir. 

Benzediği Oyuncu: Marvin Bagley ama herif nasıl göz bağladıysa neredeyse ikizini 54 sıra alttan seçiyoruz.
56) Charlotte Hornets: Jared Butler - G - Baylor
Hop geldik late-second to undrafted kısımlara. Ancak Toronto Raptors’ın bize VanVleet ve T. Davis tecrübeleriyle öğrettiği gibi buradan da iyi NBA oyuncuları bulmak mümkün. Bu mock’ta o steallardan biri de Baylor’lı Jared Butler olacak. 

Jared Butler, pozisyon karmaşası yaşadığı için yeteneklerini tam anlamıyla gösteremeyen bir prospect. Pozisyonların neredeyse çöpe atıldığı NBA, ona iyi gelecektir. Gösteremediği yeteneklerinden ilki ise pasörlüğü. İyi bir pick&roll yönlendiricisi olan Jared Butler’ın kariyerindeki en büyük %AST istatistiğine NBA’de ulaşacağına eminim. 

Butler bununla beraber ortalamanın üzerinde bir şutör ve şutunu da yaratabiliyor. Şutunu yaratırken rakibiyle oldukça iyi bir şekilde separation yaratabiliyor. Maç başına 1.6 (40 dakika başına 2.2) top çalma istatistiği üretmesi de onun oyun stilinin ekstrası.

Bu sıraya düşüren şeylerin başında fizik olarak iki pozisyon arasında kalması olsa da ikinci sırada da oyun zekasının yeterince yüksek olmaması var. Bununla birlikte sahip olduğu handling’i hiç potaya gitmek için kullanmıyor. ki bu da onun oyununda başka boyutun açılmasını engelliyor.

Andırdığı oyuncu: Errick McCollum + Pas Nasıl Atılır? 101
57) LA Clippers Elijah Hughes - F - Syracuse

Mesela Brad Stevens veya Nate McMillan coach’luğu altında bir canavara dönüşebileceğini düşündüğüm bence buraların en büyük steal adayı bu çocuk. Çoğu mock draft’ta undrafted görünüyor. Acayip iyi bir şutör. El üstü ve veya  slide’lar üzerinden net bir catch and shoot oyuncusu. Savunmacısından çok daha yukarı sıçrayarak atıyor ve çok derin bir range’i var.

Şut konusunda yapmadığı bir şey yok oğlanın ama asıl mevzusu saha görüşü. Bir point guard kadar sahaya hakim cut eden oyuncuyu buluyor ve reaksiyon zamanı çok çabuk. Yalnız pick and roll’da sorunları var geç karar veriyor ve birebir oynama konusunda hala çok geride. Sol el tahta bu seviye bir oyuncu için çember finishing’i düşürüyor. Kalın fiziğine rağmen henüz bu fiziğini drive’larda kullanmayı bilmiyor. darbeyi alınca dağılıyor. Şutu sokmaya alışınca içerideki hay huya girmiyor da; sen 35 yaşında Vince Carter değilsin ki be kardeşim. Allah sana fizik vermiş yeterli atletizm vermiş parmak hassasiyetin de var. Gir bitir. Zaten bitirse ilk turdan gidecek.

Point forvet oynamak için hala bir doğru karar verme zaafiyeti var. Top seçimi sorunlu bunu da geliştirirse kilosu baya para edecek bu oğlanın. Birebir savunması şimdilik yetersiz ama savunmayı okumayı biliyor ben geliştireceğinden eminim bir de Syracuse’da zaten yardımlaşmalı savunma oynadılar gerek kalmadı ama  bu sebeple yardım savunmasını iyi biliyor ve istatistik kağıdın ribaund steal ve blokla dolduracak bu çocuk. Bence negatif tarafları fazla abartılmış hakettğinin altında değer gören bir oyuncu. Ufak gelişmeler gösterirse harika bir NBA rol oyuncusu olacak. Alan kazanır. 40’lardan da seçilme ihtimali var.

Benzediği oyuncu: Ham bir Hidayet Türkoğlu
58)Toronto Raptors: Naji Marshall - PF - Xavier
Sınıfın bu kısımlarında çokça skorunu yaratabilen ve iyi bir rol oyuncusu olmaktan ekstra bir yetenek kartı geride olan oyuncu var. Naji Marshall da bunlardan biri. Ancak Naji Marshall’ı daha değerli kılan şey bir uzun olması.

6’7’’ boyundaki Naji Marshall, fena olmayan bir hücumcu 4 numara. Skorer 4 numaraların çoğunda olduğu gibi o da bir miss-match killer. Özellikle post’ta etkili olsa da yüzü dönük oynadığı zaman da dribling sonrası şutunu yaratabiliyor. İyi bir atlet olması da onu iyi bir rebounder, potansiyelli bir savunmacı ve sahada rahat hareket edebilen bir oyuncu yapıyor.

Oyununun en büyük zaafı ise doğal bir şutör olmaması. Yayın gerisinden %28.6’yla, çizginin gerisinden %71’le atıyor. Onun gibi hücumcu bir prospect için büyük defektler. Pozisyonuna göre oldukça iyi sayıda asist üretse de neredeyse turnover prone bir oyuncu olduğunu söyleyebiliriz. Bu sezon maç başına yaptığı 3.4 top kaybı, onun NBA oyuncusu olmakla olmamak arasındaki çizgi olabilir.

Andırdığı oyuncu: Rondae Hollis-Jefferson


59) Philadelphia 76ers Oscar Tschiebwe - PF - West Virgina 

Drafın son iki sırası artık sembolik sıralar. Ben buradan kendime göre bu draft yılının en büyük fiziksel yeteneğe sahip oyuncularından birini seçiyorum. Bana sorarsanız hemen drafttan çekilip bir yıl daha oynamak için WVU’ya dönmesi gereken bir oğlan.

Kesinlikle NBA’ye hazır değil. Oscar draftın en büyük hayvanı. çok güçlü, boyuna göre çok çabuk, sahayı iyi koşan topla ilk hareketi seri, atletik olarak tanrı vergisi herşeye sahip bir uzun. Bu kadar.

Basketbol oynamayı bilmiyor. Örneğin Luka Garza gibi sırtı dönük hücumda pozisyon almayı bilse ortalaması 4 sayı artar top kaybı sayısı 1 düşer. ama hala duran oyunda fiziğini kullanamıyor. potaya yakın harekete başladığında herhangi bir oyuncunun karşısında durabilme ihtimali çok düşük ama bu kadar. Putback smaç dışında sayı bulmaya kalktığı zaman yüzdeler düşüyor. Şutu yok. Formu fena değil çalışmalı. Aslında fena yapmadığı birkaç sırtı dönük hareket var ama henüz sokamıyor. Pick and roll’da fiziği ile çok büyük bir potansiyel gösteriyor ama şutu olmadığı için haliyle pop yapamıyor. Oyun içgüdüsü savunmada da hücumda da iyi. Hücumda zorlamıyor boş adamı buluyor savunmada da rotasyon ve yardım savunmasında oyunu okuyor.

Çok iyi bir ribaundcu ve blokçu olacak. Zion’vari cüssesine karşın korkutucu bir çabukluğa sahip. Draft’tan adını çekmezse-ki bence çekecek- undrafted kalacağını düşünüyorum. 1 yıl daha oynamalı. Çok ham ama potansiyel aha burada. Kıyamadığım için buradan seçiyorum. 

Benzediği oyuncu: Trevor Booker+ Emmanuel Emenike/2
60)New Orleans Pelicans: Markus Howard - PG - Marquette

Bu 60’lı mock’un “Isaiah Thomas seçimi” ise 60. sıralar bayrağını alıp taşıyabilecek bir oyuncuya gidiyor. Marquette’in yıldızı Markus Howard. 

Markus Howard, NBA seviyesinde şutörlük işini çoktan çözmüş bir oyuncu. Asistsiz üçlük bulabiliyor, bunu yüzdeli şekilde bulabiliyor ve NBA menzilinden atabiliyor. 10.3 denemeyle %39.4 hiç kötü bir istatistik değil. Çizgiye geldiği zaman da pek hata yapmayan bir oyuncu. Ortalama bir karar verici sayılır. 

En büyük eksiği size'ı. 5-11 olması onu zorlayacak. Draft günü yaşının 21 olması da onu daha az tercih edilir kılabilir. Ancak bu seviye kolej kariyerine sahip bir oyuncunun undrafted kalacağını sanmıyorum.


Benzediği oyuncu: Alt sürüm Devonte' Graham
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder