15 Kasım 2012 Perşembe

Anadolu Efes: Kadro Kuramama 101

[Peşin Özür: Sınav haftasında olduğum için yazıyı yazmam iki güne yayıldı. Eğer yazıda bir kopukluk varsa özür dilerim.]


Anadolu Efes bildiğiniz üzere son iki sezondur çılgın bütçelerle kadrolar kuruyor. Geçen sene takımın bütçesi 30M€ civarı idi. Bu senenin rakamlarını bilmiyorum ama yapılan transferlere bakılırsa bütçenin azalması mümkün değil. İki tane NBA şampiyonu oyuncu getirdiler ama geçen sene de bu sene de istedikleri basketbolu oynamaktan uzaklar. Ben bu durumun iki nedeni olduğunu düşünüyorum:

1) Oyuncu Seçimlerindeki Hatalar: Vujacic, Ilievski, Doğuş, Birkan, Barac... iki senedir gayet güzel kontratlar verip istedikleri katkıyı alamadıkları oyunculardan birkaçı. Aslında suç oyuncularda değil. O transferleri kim istiyorsa onda. Mesela geçen sene Vujacic'ten istedikleri rol "takım liderliği" idi. NBA kariyeri boyunca serbest atış yüzdesi için rosterda yer bulan bir oyuncudan beklemek... Ya da geçen sene Barac'tan bekledikleri rol ise "dominant uzun"du. Evet kontratının karşındaki rakan 2.5M€. Bu kontratlı bir oyuncudan o rolü bekleyebilirsiniz. ama Stanko Barac o kontratın adamı mı? Son bir örnek daa verip bitiriyorum. Daha fazla kafanızı şişirmiyeceğim: Vlado Ilievski! 2,5 kişilik Makedonya kadrosunda yarım kişilik oynadığı için getirdiler ve takımın en kritik adamının yedeği yaptılar. Bu Lafayette gelene kadar Efes'in saçma sapan mağlubiyetler almasına neden oldu.

2) Koç - Kadro Uyumsuzluğu: [Haha :) Sözlük başlığı gibi olmuş. İnternete geçerken farkettim :) ] Anadolu Efes'in son iki senedeki koçları Ufuk Sarıca ve Oktay Mahmuti. (Ilias Zouros'u saymıyorum çünkü konumuz Euroleague) İkisi de basketbolu Aydın Örs'ün yanında öğrenmiş isimler. Yani oyunlarının temelinde savunma var. Ama ellerdeki malzeme bu konuda onlar pek yardımcı olmuyor. Geçen sene Efes'in 5'i Kerem-Sinan-Vujacic-Savanovic-Barac idi. Aslında ilk 5 göstermelik bireşey ama ilk 5'in tek savunmacısı Sinan. Onun da savunması bir takıma seviye atlatacak nitelikte değil. Keza bu sene de öyle. Sanki kadrolar koça sorulmadan kuruluyormuş gibi bir yapı var ortada.

  Yazıyı bağlayacak olursak: Efes'te iki sezondur durum bu. Kadro kurma işini kim yapıyorsa Allah akıl fikir ihsan eylesin.

 Yazıyla alakasız not: Son bir haftadır yazılarıma geri dönüşler alıyorum. Yazılarımı okuyan herkese teşekkürler

7 yorum:

  1. harcadıkları paraları yazsaydın tam kaynak olacaktı başkan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla yazmaya niyetim vardı ama o zaman yazı akışkanlığını yitiriyordu. geçen sene (yamulmuyorsam) 28, bu sene 30 milyon bütçeleri var.

      Sil
  2. 2005-2006 sezonundan beri final eight oynayamadıklarını düşünürsek rezillik, harcadıkları paralar.

    YanıtlaSil
  3. aslında yapamadıkları şey parayı kime vereceklerini bilememek. 2 sene takımın yıldız Rakocevic'ti. Geçen sene de Vujacic. Daha iyi-lider oyunculara bu paraları vermek lazım

    YanıtlaSil
  4. vizyon ve misyon meselesi, savanovic'e acayip para döktüler adam basketbolu unuttu, macvan bonservisi 200.000 € idareci lazım önce.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok yüksek profilli oyuncular alıyorlar. bu da bütçeyi şişiriyor. muadili olan daha düşük profilli oyuncularla aynı bütçeye çok daha nitelikli kadro kurabilirler

      Sil
  5. yüksek para harcıyorlar aklına gelen solomon'dan beri winner var mı ?

    YanıtlaSil