24 Kasım 2019 Pazar

Erken Dönem: Favori Draft Prospectlerim

NCAA Basketbolu'na çok hakim olduğumu söyleyemeyeceğim. En azından başta Mart Kedileri'ndeki partnerim Uğur Şen'le arkadaşken kendimi özellikle yetersiz hissediyorum bu konuda. Ancak son iki senedir NBA Draft'ı için rehber hazırlıyorum ve bence fena işler çıkmadı ortaya.

O rehberleri hazırlarken derinlemesine analiz yapma imkanı bulamıyorum, o yüzden rehbere hazırlanırken içimde kalanları sezon boyunca bloguma yazayım dedim. İlk yazı olduğu için oyunculara dair elimde yaz boyunca izlediğim lise kesitleri ve sezonun erken dönemindeki performansları var. Sezon sonunda tamamen terse dönmüş fikirlere sahip olabilirim ancak bence sezon içinde bu notları tutmak oyuncuların en azından benim nezlimde değişimlerini görmek için de fena olmayacak.

Neyse lafı çok uzattım. Başlıyorum.

Isaac Okoro - Auburn - Freshman - Wing:

Isaac Okoro benim bu sınıftaki favori prospectim. İlk sıradan mı gidecek? Kesinlikle hayır. Ancak NBA'e ilk girdiği günden sakatlık yaşamazsa son gününe kadar iyi bir NBA oyuncusu olarak rol bulacağına da inancım yüksek. Bu kadar genç bir basketbolcu için bunu söyleyebilmenin sebebi de Isaac Okoro'nun bu genç yaşına rağmen yapabildikleri.

Yasal Uyarı: Geçen sene bu yakıştırmaları yaptığım oyuncu şu ana kadar Minnesota'da iyi bir performans ortaya koyamayan Jarrett Culver'dı.

Okoro'nun en güçlü olduğu yanı doğuştan bir basketbolcu olması. Çok iyi bir oyun motoru var, hatta sınıfın en iyi oyun motoruna sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ayakları çabuk, basketbol sahasında hangi açılarla hareket edeceğini iyi biliyor, iyi bir fiziği var. NBA'de her daim kendine yer bulabilecek bir oyuncu olduğu her halinden belli.

Ancak bunla sınırlı değil. Isaac Okoro, son iki senede lige girmiş kanatlardan görmediğimiz kadar sahada ne olup bittiğine hakim bir oyuncu. Lise kayıtlarında sürekli zayıf tarafı nasıl savunduğunu ve topu yormadan nasıl verimli olduğunu görebiliyordunuz. Hücumda dripling kanallarını nasıl kullandığı, zayıf taraf hücumunda kendini nasıl iyi noktalar koyduğu sahada kendini fark ettirecek kadar göze çarpıyor. İşin savunma tarafında buralarda oluşan gediklere pansumanı yeterince iyi yapıyor. Olgunlaşınca daha da iyi yapacak.



Sahip olduğu yüksek motor, iyi oyun hissi ve gelişmiş açı bilgisinin yanı sıra Okoro oldukça atlet bir oyuncu. Toplu, topsuz potaya yaklaşmalarda çok rahat. Handling'i geliştiği zaman nefis bir kanat delicisi olacak. Topu eline almadan ne yapması gerektiğine karar verme alışkanlığı çaylak sezonunda onun en büyük yardımcısı olacaktır.

Zaaflarına baktığımız zaman doğal bir şutör olmadığını söyleyebiliriz. En azından geçen sene lisedeki şut rakamlarının en büyük sıkıntısı olduğu konuşuluyordu. Senenin başlangıcı iyi sokarak yaptı ancak ilk 5 maçın sonunda maç başına 2.2 denemeyle 0.4 isabet buluyor ki bu onun draft stock'unu oldukça etkileyecek. Ancak bu Isaac Okoro gibi iyi takımlarda daha net gelişebilecek ve erken etki yapmaya başlayacak bir oyuncu için sıkıntı olmamalı. Onu, başarısız bir franchise'ın hypelandığı bir oyuncu yerine elit bir takımın benchine koyduğu bir proje oyuncu olarak görmeyi yeğlerim.

Benzediği oyuncu: OG Anunoby'nin iyisi? Hücum yönü zayıf, kısa Jayson Tatum?

Tyrese Maxey - Kentucky - Freshman - Handler


Kentucky seneler boyu oldukça iyi freshmanlara ev sahipliği yapmış bir okul. Bunun altında Calipari'nin recruitment becerileri yatsa da ben hala prospectlerin neden buraya gittiğini anlamıyorum. Anthony Davis ve Karl-Anthony Towns gibi generational yetenekleri kenara koyduğumuz zaman De'Aaron Fox'undan Tyler Herro'suna, Devin Booker'ından PJ Washington'ına kadar değerini düşürüp NBA'e yolladığı birçok üst seviye prospect mevcut. Ancak Tyrese Maxey kendini kötü örneklerden ayırıp draft'a damgasını vurabilecek bir yetenek.

Maxey bu combo guardlarla kalabalık draft'ın en tam paket prospecti olabilir. Hücumda da savunmada da oldukça iyi bir oyuncu ancak hangisinin daha iyi olduğunu seçmek zor. İşin hücum tarafında bu yaşına karşın çok derin bir menzili var ve volume şutörünün ötesinde verimli bir atıcı. Potaya yaklaşmak konusunda uzman olmasa da parmakları çok hassas ve şaşırtan bitirişler yapabiliyor. Şimdiden NBA'de bir çaylaktan görmek isteyeceğiniz basit silahlara sahip.

Hücumda tabii komple bir paket değil. İlk adımı ve yön değiştirmesi onu A Sınıfı bir NBA prospecti yapmaktan uzakta tutuyor. Ne kadar potayla arasında oyuncu varken bitirmeyi öğrense de NBA'de elit seviye bir delici olmak için gideceği çok yolu var. Pasörlüğüne kötü diyemem ancak attığı her pas ayrı bir macera. Topu eline verirken kolay kolay güveneceğiniz bir oyuncu olarak gözükmüyor.



İşin savunma kısmında da hem çok iyi fiziksel silahları hem de bunu kullanacak bir savunma zekası var. Gerçekten sert ve ayakları çabuk. Savunmada kendini çok rahat hareket ettirebiliyor ve rakibine asla kolay kolay delinmiyor. Sağlam bir gövde çerçevesi var. Bunların hepsi iyi bir gelişimin ardından onu iyi bir on-ball defender yapacak meziyetler.

Sezona Michigan State karşısında bir ESPN maçında çılgın atarak başladı. Hücumsal özellikleri, iki yönlülüğü ve göz önündeki bir okulda oynuyor olması onu mock draftlarda sürekli yukarıda tutacak. Ancak yine de hakkı verilmiyor olabilir. Cole Anthony'lerin, Anthony Edwards'ların, LaMelo Ball'ların, Nico Mannion'ların sınıfında bence ilk 3'ten gidebilecek bir oyuncu.

Benzediği oyuncu: Donovan Mitchell on process?

Oscar Tshiebwe - West Virginia - Freshman - Big:


2020 NBA Draft'ı uzun ihtiyacı olan takımlar için çok fazla opsiyon sunmuyor. Villanova'dan Robinson-Earl, Memphis'ten James Wiseman, Utah State'ten Neeminas Queta hatta kendini Yılın Pivotu Takip Listesine atan Georgetown'dan Ömer Faruk Yurtseven derken direkt alıp takımının ilk 5'ine koyabileceğin uzun bulmak hakikaten zor. West Virginia'nın freshman'ı Oscar Tshiebwe ise bu sınıfta fark yaratmak için çok ciddi bir şansa sahip.

Yine bir oyuncudan bahsederken en iyi yönünden bahsetmek lazım. HAYVAN GİBİ SAVUNMACI. Çok sert bir fiziği ve çok sert bir oyun stili var. Hakikaten pota etrafında çarpışmak istemeyeceğiniz bir fizik ve bunu kullanmayı çok iyi biliyor. 6-9 boyuyla biraz undersized kalıyor olabilir ancak Bam Adebayo da aynı boyda yani bu kadar güçlü bir fizikle o konuda sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum.

Savunmasını biraz açmak gerek. Bu fiziğini elit bir pota koruyucuya dönüştürebilecek savunma bilgisine sahip. Ayakları yavaş değil, atletimzi ve dik zıplamasıyla kendisini geçmeye çalışan uzunlar için her zaman bir blok tehdidi. Ters eşleşmelerde kısalara karşı yeterince temas üretmese de onu da öğrendiği zaman oyunun merkezini tamamen kapatabilecek bir savunmacı olacak. Tabii savunma gelişimi konusunda NCAA'in en saygın savunma okullarında birinde okuyacağını da eklemek lazım. Muhtemelen draft'a savunma eksiklerini tamamlayarak girecek.



İşin hücum tarafında Bam Adebayo kadar etkili ve tehdit üreten bir pasör olmadığını söyleyebiliriz. Ancak topu yere vurup potaya gidebiliyor ki bu da oyununda tamamen farklı bir ufuk açıyor. Potaya yaklaşmak ve kendinden zayıf rakiplerine karşı bully-ball oynamak için birinin ona top indirmesine ya da pick&roll aksiyonlarına ihtiyacı yok. Tabii yine atletizmi ile pick&roll'lardan sonra her zaman ciddi bir lob tehdidi olacak. Bu da hali hazırda cephanesinde olan bir silah.

Oscar Tshiebwe, şu an James Wiseman, Robinson-Earl hatta Duke'ten Vernon Carey kadar bile göz önünde olan bir prospect değil ancak bu sınıfın en üstten seçilen uzunu olmak konusunda çooooook ciddi bir şansa sahip. Tabii Jaren Jackson Jr ya da DeAndre Ayton potansiyelinde bir prospect olduğunu düşünmüyorum ancak lotarya sonlarından itibaren iyi bir steal olarak anılabilir.

Benzediği oyuncu: Ee o kadar örnek verdik: Hardcore Bam Adebayo.

Filip Petrusev - Gonzaga - Sophomore - Big:


Gonzaga son 10 senede oldukça iyi uzun oyunculara ev sahipliği yaptı. Kelly Olynyk ve Domantas Sabonis bu takımın hücumcu lotarya seçimleriydi. Yine lotaryadan seçilen ve Portland gibi bir takımın elindeki tek iyi uzun olan Zach Collins, NBA'de ne kadar tutunamasa da şu an Ankara'da ikamet eden Kyle Wiltjer, bu sene Memphis'te çaylak olan Brandon Clarke Gonzaga'nın uzun kültürünü sürdüren isimler. Tabii ki Przemek Karnowski'yi diğer kenara koyuyoruz.

Bu beyaz uzunların yanına Filip Petrusev'i de yazabiliriz. Sırbistan'ın başarılı alt yaş jenerasyonunun en büyük yıldız potansiyellerinden biri. Bu yazıda bahsettiğim diğer oyuncuların aksine sophomore olsa da önünden Rui Hachimura ve Brandon Clarke'ın çekilmesiyle bu sene ciddi süreler almaya başlayacak ve et mi balık mı bu sene göreceğiz. Draft'a girip girmemesine kesin gözüyle bakılmıyor ancak bu yazıya girmeyi hak eden yeteneklere sahip.

En belirgin yetenekleri işin hücum kısmında. Yay gerisinden yüksek volume'lu denemelere sahip olmasa da geçen sezon %30'la attı. %85.3 serbest atış yüzdesini de ekleyince geliştirilebilir olduğu ortaya çıkıyor. Hücum menzilinin yanı sıra Avrupalı olmasından mütevellit çok sağlam bir pick&roll tehdidi. Kısa devrilmeleri, tam devrilmeleri ve pota çevresinde yumuşak bitirişleri yapabiliyor. Geçen sezon maç başına yaptığı 0.3 asisti bu sezon 1.2'e çıkarttığını da söylemek gerekiyor ancak tabii ki daha iyi yapmalı.



Savunma konusunda ayakları NBA atletlerinin karşısında kalacak kadar çabuk değil. Muhtemelen pick&roll'ları drop'la savunan bir uzun olacak kariyeri boyunca ancak pozisyon bilgisi onun bu zaafını daha korunabilir hale getiriyor. Bu konuda bir gelişme beklemiyorum ama ne olursa olsun bu onun draft sırasını oldukça geriye itecektir.

Ribaund konusunda sezileri fena değil ama yine de pota çevresinde çok geniş bir alan kaplayan ve ribaundları zorlanmadan toplamayan bir oyuncu olduğunu belirtmekte fayda var. NBA'deki kariyerinde bir volume ribauntçısı olabilir.

Filip Petrusev'in bu sene draft'a girip girmeyeceği muamma. Aslında oyunundaki eksikleri tamamlamak için cidden bir iki seneye daha ihtiyacı olabilir. O yüzden 2020 Draft'ını pas geçse şaşırmam. Ancak yine burası benim blogum ve Petrusev izlemeyi en sevdiğim kolej oyuncularından biri.

Benzediği oyuncu: Nikola Vucevic diyecem de yıllar sonra elden ele dalga konusu olan bir benzetme olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder