12 Ekim 2012 Cuma

Pre-Season: Anadolu Efes "The Mahmuti Effect"


Geçen Sezon Performansı
Beko Basketbol Ligi (Normal Sezon): 3
Beko Basketbol Ligi (Play-off) : Final
Euroleague : TOP 16
Türkiye Kupası: Yarı Final





Gelen - Giden Oyuncular
Semih Erden                             Esteban Batista
Jordan Farmar                       Oliver Lafayatte
Birkan Batuk                            Cenk Akyol
Jamon Gordon                       Tarance Kinsey

Coach: Oktay Mahmuti            Coach: Ilias Zouros

Yeni Transfer Değerlendirmesi
 Anadolu Efes yeni sezona başlarken 4 oyuncu transferi yaptı ve koç değişikliğine gitti. Bu transferlere büyüteçle bakacak olursak;

Semih Erden:

 Son 2 sezonunu NBA'de kısıtlı süreler alarak geçiren Semih, tasını tarağını toplayarak Türkiye'ye döndü. Bu yaz tecrübesiz milli takımın liderliğine soyunan Semih hakkındaki en büyük soru işareti omuz sakatlığının durumu.

Jordan Farmar:

 NBA'de Lakers forması altında kazanmış olduğu 2 yüzüğü bulunan Farmar, geçen sezon lock-out döneminde Maccabi Electra forması altında Avrupa'da neler yapabileceğini kanıtladı. Geçen sezonu New Jersey Nes forması ile tamamlayan yıldız oyuncu Anadolu Efes'in hedeflerine ulaşması için anahtar görevi görecek.

Birkan Batuk:

 Geçen sezon sonuna doğru adı Galatasaray'la yüksek sesle anılan Birkan, Oktay Mahmuti'nin Efes'e geçmesiyle Efes'e transfer oldu. Vaat ettiği potansiyel ve şu anki kapasitesi "Vujacic yedeği" rolü için gayet yeterli. Birkan selefi Cenk'in performansını geçerse Efes ondan beklediğini almış olacak.

Jamon Lucas Gordon:

 Geçen sezon Oktay Mahmuti önderliğindeki Galatasaray'ın saha içi lideri olan Gordon bu sene Efes'in planlarında önemli bir rol oynayacak. Eğer Mahmuti planlarını uygulamak istiyorsa Gordon'dan istediği katkıyı alması şart.

Oktay Mahmuti:

 Galatasaray Spor Kulubü'nün en kötü zamanlarında koca kulubü uyandıran, tüm taraftarın sonsuz sevgisini kazanan Oktay Mahmuti, geçen seozn Beşiktaş'ın önüne geçilemez yükselişini engelleyemeyince Galatasaray'la sözleşmesi yenilenmedi. Evi Efes'e dönen Mahmuti'den beklenen hedef ise Euroleague Final Four'u

Pozisyon Rotasyonları

1 ve 2 Numara Rotasyonları:  (Normalde bu iki mevkiyi bir başlık altında değerlendirmem lazımdı ancak bu rotasyondaki 5 oyuncunun 4'ü combo guard olunca ayırmakta zorlandım) Bu rotasyonun kuşkusuz en önemli adamı kaptan Kerem Tunçeri. İlerleyen yaşına rağmen Efes'in en önemli oyuncusu olan Kerem, eğer yaşının etkisine kapılırsa Efes için sıkıntı büyük olur. Ayrıca Farmar ve Jamon'dan beklediği/aldığı katkılarda Efes'in potansiyelini belirleyecek.

3 Numara Rotasyonu: Bu rotasyon kanımca Efes'in en sıkıntılı-öngörülemez bölgesi. Geçen sezon Vujacic'in istikrarsız oyunu Efes'in hiçbir hedefine ulaşamamasına mal olmuştu. Eğer Vujacic kendini düzeltmezse arkasında muadili bir topçu olmadığı için Efes'in planları sekteye uğrayacaktır.

4 Numara Rotasyonu: Efes bu rotasyonda pek homojen olmasa da çok değerli iki oyuncuya sahip. Savanovic-Kerem ortaklığı tutarsa Efes bu pozisyonda herkese karşı avantajlı olacaktır.

5 Numara Rotasyonu: Bu rotasyonda üç dominant uzuna sahip olan Efes için iki soru işareti var:

"Semih'in sakatlığı ne halde?"

"Barac ne kadar gelişme kaydedecek?"

Bu sorular cevap bulmadan pek bir yorum yapmak doğru olmaz ama -sıkıntıları olsada- kağıt üzerinden çok değerli bir rotasyona sahipler.

Yeni Sezon Hedefleri ve Ulaşılabilirlik

Beko Basketbol Ligi: Şampiyonluk

Efes, "Fenerbahçe - Ülker birleşmesi"nden itibaren geçen 6 senede bir şampiyonluk kazanabildi. Bu Türkiye'de basketbol denince akla gelen ilk adres ve eski Korac Kupası sahibi bir takım için hoş bir tablo değil. Bu seneye bakacak olursak 4-5 favorinin olduğu bir ligde Nisan ayına kadar yorum yapmak kehanet olur.

 Euroleague: Final Four

Efes'in kağıt üstündeki kadrosu kesinlikle Final Four adayı. Ama soru işaretleri çok fazla:

"Kerem Gönlüm ve Kerem Tunçeri ilerleyen yaşlarını rağmen top seviyede performans verebilecek mi?"

"Vujacic takım oyuncusu olabilecek mi?"

"Farmar ve Gordon'un Efes'le aşısı tutacak mı?

"Semih sakatlığını atlatabildi mi?"

"Barac ne kadar gelişecek?"

"Oktay Hoca yıldızlarla yapabilecek mi?"

Eğer Efes Londra'ya gitmek istiyorsa bu soruların hepsinin cevaplarının olumlu cevaplanması gerek. Bu da pek olası değil -benim gözümde- 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder