30 Eylül 2012 Pazar

Pre-Season: Galatasaray Medical Park "Yeni Galatasaray"

Geçen Sezon Performansı:

Beko Basketbol Ligi(Normal Sezon) : 1
Beko Basketbol Ligi(Play-off): Yarı Final
Euroleague : TOP 16
Türkiye Kupası : Yarı Final




Gelen - Giden Oyuncular:

Gelenler                                          Gidenler
David Hawkins                                  Joshua Shipp
Cenk Akyol                                     Caner Topaloğlu
Jamont Gordon                                  Jamon Gordon
Boniface N'dong                             Luksa Andric
Milan Macvan                                    Boris Savovic
Erwin Dudley                                  Preston Shumpert
Engin Atsür                                        Tutku Açık
Henry Domercant                           Nihad Djedovic
                                                         Cevher Özer
                                                          Evren Büker
                                                         Haluk Yıldırım

Coach: Ergin Ataman                    Coach: Oktay Mahmuti


Yeni Transfer Değerlendirmesi:
  Galatasaray Medical Park sezona başlarken 8 yeni transfer yaptı. Bunların hepsi tecrübeli ve gayet isimli oyuncular. Tek tek değerlendirecek olursa:


David Hawkins:

Hazırlık döneminde gördüğümüz üzere yeni transferlerden David Hawkins almış olduğu kaptanlığı saha içine yansıtacak gibi duruyor. Özellikle onun gününde olması takım için önemli.

Henry Domercant:

Yıllardır Avrupa'da Euroleague düzeyinde basketbol oynayan Domercant, Karşıyaka ve Efes Pilsen'den sonra Türkiye'deki üçüncü takımına geldi. Dış şut tehdidi ve tecrübesi ile öne çıkan Bosna-Hersek pasaportlu oyuncu ortada giden oyunlarda farkı yaratıp, takımına maçı kazandıracak özelliklere sahip.

Milan Macvan:

Daha yaşı çok genç olmasına rağmen Maccabi Electra ve Partizan gibi takımlarda oynamış olan Macvan bu sene Galatasaray'da forma giyecek. Sırp Milli Takımı'nda Ivkovic'in vazgeçilmezlerinden olan oyuncu dış şut tehdidi ve yıkılmaz fiziği ile dikkat çekiyor. 4 numara rotasyonunun bir numaralı ismi olacak olan oyuncu Galatasaray taraftarını tatmin edecek bir potansiyele sahip.

Boniface N'dong:

Uzun süre Avrupa ve bir sezon LA Clippers'la NBA'de oynamış olan N'dong, bu sene Galatasaray taraftarının özlemi olan "dominant uzun" rolünü benimsemeye çalışacak. Uzun kolları ile pota altını karartabilecek olan oyuncu, blok tehdidi ile penetre eden rakipler için caydırıcı bir etmen olacak. Eğer Galatasaray MP Eurocup'ı kazanmak istiyorsa ondan beklediği katkıyı almak zorunda. 

Erwin Dudley:

5 sezondur Türkiye'de 3 farklı forma ile oynayan Erwin Dudley 4. takımı için Galatasaray'da. Türk pasaportu da bulunan oyuncu Milan Macvan'la beraber 4 numara pozisyonundaki süreyi paylaşacak. Orta mesafe şutları Galatasaray'ı hedefe götürmekte yardımcı olacaktır.

Jamont Gordon:

İyi bir kolej kariyeri geçirdikten sonra sürpriz bir şekilde draft edilmeyen Gordon kariyerinin -şu ana kadar ki- zirvesinin iki sezon önce Cibona Zagreb ile çıkmıştı. Geçen sene CSKA'da çok sınırlı süreler aldı. Eğer iki sezon önceki çıkışını yakalayabilirse Galatasaray'ı farklı bir noktaya çıkarabilir.

Engin Atsür:

Geçen sezon F.Bahçe Ülker'i sırtlayan, Bogdanovic'le birlikte iş yapan bi iki oyuncudan biri olan Engin bu sene eski koçu Ergin Ataman yönetimindeki Galatasaray'a geldi. 1 numara pozisyonundaki belirsizlikten ötürü alacağı süre onun elinde. Eğer aşil tendonundaki sakatlığı -tamamen- aşmış ise Galatasaray için çok iyi bir "X-Factor" görevi görecektir.

Cenk Akyol:

DAha önce Galatasaray'la Eurocup'ta 4.lük yaşayan Cenk Akyol bu sefer o kupayı kazanmak için Galatasaray'a döndü. Domercant ve Hawkins'in varlığı yüzünden çok kısıtlı süreler alabilecek olan Cenk alacağı dakikalarda yapacağı işlerler Galatasaray'daki rolünü kendi tayin edecek.,

Ergin Ataman:

Avrupa kariyerinin ardından ilk önce Efes Pilsen, sonra Beşiktaş Milangaz'ı çalıştıran Ataman, şimdi kariyerinin üçüncü büyük klübu olan Galatasaray'da başarı kovalayacak. Beşiktaş'ta çalıştığı sürede bile Galatasaraylı olduğunu gizlemeye Ataman eğer geçen sene ki performansını burada da yinelerse Türk ve Avrupa basketbol tarihine adını büyük harflerle yazdıracak.


Pozisyon Rotasyonları:

1 Numara Rotasyonu: Takımın belki de en belirsiz bölgesi. Gordon'un 1 numara mı 2 numara mı oynacağı sorusu takım oturana kadar bu pozisyon için sıkıntı yaratacağa benziyor. Ayrıca Lakovic'İn sıkıntısı da Ergin Ataman'ı zorlayacak bir durum. Eğer Can Korkmaz da bu rotasyona girerse Galatasaray rahatlatacaktır.(Kişisel Görüş: Jamont kesinlikle 2 numara değerlendirmeli. 1 numara rotasyonunun üçüncü parçası ise Can Korkmaz olmalı.)

2 Numara Rotasyonu:  Jamont'un rolünün belli olmaması sonucunda bu mevkide de bir belirsizlik var. Ama yeni transfer Domercant ve bu yaz milli takıma yükselen Göksenin'le takımın fazla sıkıntı yaşayacağı bir pozisyon olarak durmuyor.

3 Numara Rotasyonu: Bu rotasyonda geçen sene Galatasaray Shipp+Caner ile oynuyordu. Bu yaz olan büyük değişme sonucu artık -il capitano- Hawkins+Cenk Akyol var. Hawkins zaten takımın saha içi lideri pozisyonunda ama Cenl'in alacağı kısıtlı süreleri verimli kullanırsa Galatasaray'ın en güçlü mevkisi 3 numara mevkisi olabilir.

4 Numara Rotasyonu: Sanıyorum bu rotasyonu bir kelime ile özetlemek gerekirse "homojen" kelimesi gayat doğru bir tercih olur. Bir iki özellik dışında Dudley ve Macvan'ın tüm özellikleri aynı -sadece Dudley 5 yapıyorsa, Macvan 6 yapıyor- Ama İlkan'ı gidişinden sonra oraya bir transfer gerekebilir. (öneri: İzzet Türkyılmaz)

5 Numara Rotasyonu: Geçen sene rotasyonun bir numarası olan Luksa Andric bu sene Cedevita Zagreb'le anlaşırken yerine onun tezatı olan bir pivot geldi. Eğer N'dong-Furkan ortaklığı iş yaparsa Eurocup'ı kazanmak mucize olmaz.

Yeni Sezon Hedefleri ve Ulaşılabilirlik:

Beko Basketbol Ligi: Şampiyonluk

Galatasaray 22 senedir kazanamadığı şampiyonluğa bu kadar yatırım yaptığı sezonda kazanmak isteyecektir. Ama 4 rakibinin de yaptığı transferler herhangi bir takımın favori olduğunu söylememizi engelliyor... En azında Play-Off'lara kadar.

Eurocup: Şampiyonluk

Geçen sezon Euroleague'de iki finalisti de yenen, TOP 8'i Pire deplasmanında kaçıran Galatasaray Play-off'ta yarı final aşamasında elenmesinden dolayı bu sene Eurocup'ta mücadele edecek. Tabii Eurocup'ın bir kupa olmasından ayrı olarak ucunda bulunan Euroleague C Lisans'ı da Aslan'ın iştahını kabartan bir etmen. Unics'in Euroleague Ön Elemesi'nde sürpriz şekilde Le Mans'a elenmesi onları Galatasaray'ın en büyük rakiplerinden biri yapıyor. Tabii Valencia, Donetsk ve Bilbao gibi takımları da atlamamak gerek. Kanımca: Galatasaray ne olursa olsun Eurocup F4'ü görebilecek düzeyde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder